Trwa ładowanie...

Niedziele handlowe – co na obiad, gdy sklepy zamknięte? Przepis na proste kluski śląskie z trzech składników

Niedziele handlowe – co zrobić, gdy sklepy będą zamknięte? Podpowiadamy, co zrobić, gdy sklepy będą zamknięte. Podajemy prosty przepis na kluski z zaledwie trzech składników.

Niedziele handlowe – co na obiad, gdy sklepy zamknięte? Przepis na proste kluski śląskie z trzech składnikówŹródło: 123RF
d2w1vmp
d2w1vmp

Niedziele handlowe – co na obiad, gdy sklepy są zamknięte?

Przypominamy, że zgodnie z ustawą o zakazie handlu z 2019, sklepy będą otwarte tylko w jedną, ostatnią niedzielę każdego miesiąca. Wynika z tego, że dziś, 20 października nie zrobimy zakupów. Otwarte będą tylko restauracje, kina, sklepy z pamiątkami, stacje benzynowe, sklepy na dworcach oraz małe sklepiki osiedlowe, o ile za ladą stanie właściciel. Jeżeli wasza lodówka jest pusta, a nie macie ochoty a wizytę w restauracji, skorzystajcie z naszego przepisu. Proste kluski śląskie z zaledwie trzech składników zaspokoją najbardziej wybredne podniebienia.

Przepis na kluski śląskie z trzech składników

Składniki:

  • około 500 g. ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana/skrobia ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie:
Obrać ziemniaki, ugotować je, odcedzić, a następnie dokładnie zmielić w maszynce lub rozgnieść praską. Gdy nasze ziemniaki ostygną i odparują, należy ułożyć je na talerzu i uklepać.

Następnie odkrajamy ¼ części ziemniaków, wyjmujemy je i odkładamy. W wolne miejsce wysypujemy matką, w takiej ilości, w jakiej ubyło ziemniaków.

d2w1vmp

Kolejny etapem jest wbicie jajka, dodanie odłożonych wcześniej ziemniaków i połączenie składników w gładkie ciasto. Gotową masę solimy, a potem formujemy kulę.

Odrywamy po kawałku ciasta (wielkości mniej więcej orzecha włoskiego) i formujemy w rękach kulkę, na której środku robimy małe wgłębienie. Kluski odkładamy na bok.

Gotujemy osoloną wodę w dużym garnku. Gdy już będzie wrzała, zmniejszamy ogień do minimum i wkładamy gotowe kluski. Gotujemy je przez około 10-12 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając.

Podczas gotowania należy uważać, aby woda się nie gotowała, gdyż dzięki temu kluski będą mieć gładką powierzchnię. Na koniec wyławiamy gotowe kluski, a do wody wkładamy kolejną porcję.

d2w1vmp

Smacznego!

Zobacz także: Papryka faszerowana – pomysł na obiad

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2w1vmp
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2w1vmp
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj