Naturalny suplement diety
Skorupka jajka to prawdziwa skarbnica mikroelementów. W 90 procentach składa się z wapnia, ale znajdziemy w niej też żelazo, cynk, miedź, mangan, fluor, fosfor i chrom. Wielu dietetyków i trenerów zdrowego żywienia przekonuje więc, że skorupki to naturalny suplement diety. Zdziwieni? Struktura węglanu wapnia, z którego są zbudowane, jest podobna do tej występującej w naszych kościach i zębach. Nie musimy oczywiście dodawać ich do jajecznicy czy omletu... Zobaczcie, jak przygotować proszek wapniowy oraz eliksir oczyszczający krew.
Wapń jest nam potrzebny
Wapń jest niezbędny do funkcjonowania naszego organizmu. Niedobór tego składnika może skutkować osłabieniem zębów i kości, a co za tym idzie osteoporozą. W codziennej diecie nie może więc zabraknąć produktów bogatych w wapń – nabiału, ryb, migdałów. To jednak może okazać się za mało. Doskonałym źródłem wapnia są skorupki jaj. Proszek wapniowy zwiększa gęstość kości, stymuluje odbudowę chrząstki stawowej oraz łagodzi bóle reumatyczne. Wspomaga także odchudzanie, ponieważ ogranicza wchłaniania tłuszczu np. z czekolady.
Czy skorupki są bezpieczne?
Niektórzy mogą mieć opory przed jedzeniem skorupek jaj. Niepotrzebnie. Spożywane w rozsądnych ilościach (łyżeczka dziennie) są bezpieczne dla zdrowia. Bez względu na to, czy są to jajka od kur fermowych czy wiejskich, możemy po nie sięgać bez obaw. Wcześniej skorupki należy umyć i wyparzyć.
Proszek wapniowy ze skorupek
Przygotowanie proszku wapniowego ze skorupek jest bardzo proste. Jajka umyj dokładnie ciepłą wodą z detergentem. Środek zużyj do omletu lub jajecznicy. Skorupki (z błonkami) zalej wrzątkiem i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie odcedź i rozłóż na blasze do pieczenia. Zostaw na noc do wyschnięcia. Rano wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 10 minut. Skorupki zmiel w młynku do kawy lub utrzyj w moździerzu. Przechowuj w słoiku. Łyżeczka zawiera od 800 do 1000 mg wapnia. Proszek można dodawać do koktajli, zup, sosów sałatkowych.
Mikstura oczyszczająca krew
Skorupki jajek mogą także wspomóc układ odpornościowy oraz oczyścić krew. Umyj i sparz 6 skorupek. Rozgnieć je, zalej 3 litrami przegotowanej wody i odstaw na 7 dni do lodówki. Pij szklankę tak przygotowanej wody dziennie i pożegnaj się z infekcjami. Możesz dodać sok z cytryny i miód. Kurację powtarzaj co kilka miesięcy.