Nie tylko limonka i rum. Bezalkoholowe wariacje na temat mojito

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Letnie orzeźwienie

Obraz
© iStock.com

Mojito, uznawany za jeden z ulubionych drinków Ernesta Hemingwaya ma fanów na całym świecie. Nic w tym dziwnego. Wyjątkowe połączenie limonki i mięty idealnie pasuje na letnie upały. Szczególnie, że słynny drink możemy przygotować również w wersji mojito virgin, czyli bez alkoholu. Truskawki, arbuzy czy może jednak klasyczna limonka? Lipcowe upały nadchodzą. Wypróbujcie nasze przepisy i sprawdźcie, które połączenie lubicie najbardziej.

/ 6Mojito virgin z limonką

Obraz
© 123RF

To najprostsza wersja przygotowania mojito virgin. Pokrojoną w plastry limonkę wkładamy do wysokiej szklanki. Dodajemy cukier trzcinowy i liście mięty. Całość zgniatamy tak, aby limonka puściła sok. Dodajemy lód oraz gazowaną wodę mineralną (możemy ją zastąpić napojem Sprite).

/ 6Kawowe mojito

Obraz
© 123RF

Ta odmiana bezalkoholowego drinka mojito na pewno przypadnie do gustu miłośnikom picia mrożonej kawy podczas letniego popołudnia. Jak przygotować kawowe mojito? Kawę rozpuszczalną i cukier trzcinowy wsypujemy do szklanki i zalewamy gorącą wodą. Do wysokich szklanek wsypujemy lód (3/4 naczynia), dodajemy listki mięty i świeżo wyciśnięty sok z limonki. Gdy kawa z cukrem wystygną wlewamy ją do szklanek z lodem. Na koniec dodajemy odrobinę gazowanej wody mineralnej.

/ 6Mojito z truskawkami

Obraz
© 123RF

To ostatni moment na przygotowanie truskawkowego mojito. Sezon na truskawki właśnie się kończy. Warto więc wykorzystać jeszcze dostępne na straganach świeże owoce. Jak przygotować truskawkową wersję mojito? Truskawki i limonki kroimy na kawałki. Dodajemy cukier i miętę. Chwilę miksujemy, po czym wlewamy do szklanek. Dodajemy pokruszony lód i gazowaną wodę.

/ 6Mojito z arbuzem

Obraz
© 123RF

Arbuz to owoc, który kojarzy się z letnimi upałami. Podobnie jest z drinkiem mojito. Razem stanowią więc doskonałe połączenie. Z arbuza usuwamy pestki. Miksujemy razem z cukrem i sokiem z limonki. Do wysokich szklanek wkładamy lód. Dodajemy zmiksowanego arbuza. Całość zalewany Sprite'm lub gazowaną wodą mineralną.

/ 6Mojito z ogórków

Obraz
© 123RF

Chcesz zaskoczyć swoich gości nietypowym drinkiem? Przygotuj dla nich mojito z ogórka. Jak przygotować ten orzeźwiający specjał? Ogórki blendujemy razem z cukrem trzcinowym i listkami mięty. Następnie je przecedzamy. Do szklanki wsypujemy lód. Dodajemy miętę. Wlewamy ogórkowo-miętowy sok (3/4 szklanki) i uzupełniamy tonikiem.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja