Nie tylko limonka i rum. Bezalkoholowe wariacje na temat mojito
Letnie orzeźwienie
Mojito, uznawany za jeden z ulubionych drinków Ernesta Hemingwaya ma fanów na całym świecie. Nic w tym dziwnego. Wyjątkowe połączenie limonki i mięty idealnie pasuje na letnie upały. Szczególnie, że słynny drink możemy przygotować również w wersji mojito virgin, czyli bez alkoholu. Truskawki, arbuzy czy może jednak klasyczna limonka? Lipcowe upały nadchodzą. Wypróbujcie nasze przepisy i sprawdźcie, które połączenie lubicie najbardziej.
Mojito virgin z limonką
To najprostsza wersja przygotowania mojito virgin. Pokrojoną w plastry limonkę wkładamy do wysokiej szklanki. Dodajemy cukier trzcinowy i liście mięty. Całość zgniatamy tak, aby limonka puściła sok. Dodajemy lód oraz gazowaną wodę mineralną (możemy ją zastąpić napojem Sprite).
Kawowe mojito
Ta odmiana bezalkoholowego drinka mojito na pewno przypadnie do gustu miłośnikom picia mrożonej kawy podczas letniego popołudnia. Jak przygotować kawowe mojito? Kawę rozpuszczalną i cukier trzcinowy wsypujemy do szklanki i zalewamy gorącą wodą. Do wysokich szklanek wsypujemy lód (3/4 naczynia), dodajemy listki mięty i świeżo wyciśnięty sok z limonki. Gdy kawa z cukrem wystygną wlewamy ją do szklanek z lodem. Na koniec dodajemy odrobinę gazowanej wody mineralnej.
Mojito z truskawkami
To ostatni moment na przygotowanie truskawkowego mojito. Sezon na truskawki właśnie się kończy. Warto więc wykorzystać jeszcze dostępne na straganach świeże owoce. Jak przygotować truskawkową wersję mojito? Truskawki i limonki kroimy na kawałki. Dodajemy cukier i miętę. Chwilę miksujemy, po czym wlewamy do szklanek. Dodajemy pokruszony lód i gazowaną wodę.
Mojito z arbuzem
Arbuz to owoc, który kojarzy się z letnimi upałami. Podobnie jest z drinkiem mojito. Razem stanowią więc doskonałe połączenie. Z arbuza usuwamy pestki. Miksujemy razem z cukrem i sokiem z limonki. Do wysokich szklanek wkładamy lód. Dodajemy zmiksowanego arbuza. Całość zalewany Sprite'm lub gazowaną wodą mineralną.
Mojito z ogórków
Chcesz zaskoczyć swoich gości nietypowym drinkiem? Przygotuj dla nich mojito z ogórka. Jak przygotować ten orzeźwiający specjał? Ogórki blendujemy razem z cukrem trzcinowym i listkami mięty. Następnie je przecedzamy. Do szklanki wsypujemy lód. Dodajemy miętę. Wlewamy ogórkowo-miętowy sok (3/4 szklanki) i uzupełniamy tonikiem.