Nie rezygnuj z pierników. Podpowiadamy, jak usunąć ciężkie zabrudzenia z blaszki do pieczenia

Każdy uwielbia zapach wyjętych z piekarnika smakołyków. Często jednak przed pieczeniem powstrzymuje nas jeden fakt – później trudno będzie posprzątać. W trosce o to, żeby w wielu domach pojawiły się świąteczne pierniki, podpowiadamy, jak skutecznie wyczyścić blachę do pieczenia.

Czyszczenie blaski do pieczenia
Źródło zdjęć: © 123RF

Ten trik sprawi, że blaszka do pieczenia będzie wyglądała jak nowa. Potrzebujesz jedynie sody oczyszczonej, nadtlenku wodoru (możesz dostać jego roztwór w sklepie z chemikaliami lub wykorzystać wodę utlenioną) oraz gąbki lub szmatki.

Blacha do pieczenia – czyszczenie

Czyszczenie blaszki do pieczenia nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Najpierw posyp ją sodą oczyszczoną. Nałóż na nią warstwę nadtlenku wodoru i dodaj kolejną porcję sody oczyszczonej. Pozostaw miksturę na blaszce przez około dwie godziny.

Możesz w tym czasie wyjść na spacer, obejrzeć film lub zrobić zakupy. Kluczem do sukcesu jest tutaj czas. Po dwóch godzinach wytrzyj blachę gąbką lub ścierką i opłucz. Pamiętaj, by zrobić to jak najdokładniej. Tak, aby usunąć wszelkie pozostałości sody i wody utlenionej.

Niewiele potrzeba, żeby doczyścić uciążliwe zabrudzenia. A zapach świeżo upieczonych pierników z pewnością wywoła uśmiech na twarzach wszystkich domowników!

Zobacz także: Ona vs on u… fryzjera

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości