Nie rezygnuj z pierników. Podpowiadamy, jak usunąć ciężkie zabrudzenia z blaszki do pieczenia
Każdy uwielbia zapach wyjętych z piekarnika smakołyków. Często jednak przed pieczeniem powstrzymuje nas jeden fakt – później trudno będzie posprzątać. W trosce o to, żeby w wielu domach pojawiły się świąteczne pierniki, podpowiadamy, jak skutecznie wyczyścić blachę do pieczenia.
Ten trik sprawi, że blaszka do pieczenia będzie wyglądała jak nowa. Potrzebujesz jedynie sody oczyszczonej, nadtlenku wodoru (możesz dostać jego roztwór w sklepie z chemikaliami lub wykorzystać wodę utlenioną) oraz gąbki lub szmatki.
Blacha do pieczenia – czyszczenie
Czyszczenie blaszki do pieczenia nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Najpierw posyp ją sodą oczyszczoną. Nałóż na nią warstwę nadtlenku wodoru i dodaj kolejną porcję sody oczyszczonej. Pozostaw miksturę na blaszce przez około dwie godziny.
Możesz w tym czasie wyjść na spacer, obejrzeć film lub zrobić zakupy. Kluczem do sukcesu jest tutaj czas. Po dwóch godzinach wytrzyj blachę gąbką lub ścierką i opłucz. Pamiętaj, by zrobić to jak najdokładniej. Tak, aby usunąć wszelkie pozostałości sody i wody utlenionej.
Niewiele potrzeba, żeby doczyścić uciążliwe zabrudzenia. A zapach świeżo upieczonych pierników z pewnością wywoła uśmiech na twarzach wszystkich domowników!
Zobacz także: Ona vs on u… fryzjera
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl