Nie rezygnuj z pierników. Podpowiadamy, jak usunąć ciężkie zabrudzenia z blaszki do pieczenia

Każdy uwielbia zapach wyjętych z piekarnika smakołyków. Często jednak przed pieczeniem powstrzymuje nas jeden fakt – później trudno będzie posprzątać. W trosce o to, żeby w wielu domach pojawiły się świąteczne pierniki, podpowiadamy, jak skutecznie wyczyścić blachę do pieczenia.

Czyszczenie blaski do pieczenia
Źródło zdjęć: © 123RF

Ten trik sprawi, że blaszka do pieczenia będzie wyglądała jak nowa. Potrzebujesz jedynie sody oczyszczonej, nadtlenku wodoru (możesz dostać jego roztwór w sklepie z chemikaliami lub wykorzystać wodę utlenioną) oraz gąbki lub szmatki.

Blacha do pieczenia – czyszczenie

Czyszczenie blaszki do pieczenia nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Najpierw posyp ją sodą oczyszczoną. Nałóż na nią warstwę nadtlenku wodoru i dodaj kolejną porcję sody oczyszczonej. Pozostaw miksturę na blaszce przez około dwie godziny.

Możesz w tym czasie wyjść na spacer, obejrzeć film lub zrobić zakupy. Kluczem do sukcesu jest tutaj czas. Po dwóch godzinach wytrzyj blachę gąbką lub ścierką i opłucz. Pamiętaj, by zrobić to jak najdokładniej. Tak, aby usunąć wszelkie pozostałości sody i wody utlenionej.

Niewiele potrzeba, żeby doczyścić uciążliwe zabrudzenia. A zapach świeżo upieczonych pierników z pewnością wywoła uśmiech na twarzach wszystkich domowników!

Zobacz także: Ona vs on u… fryzjera

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw