Nalewka jeżynowa. Rozgrzeje i poprawi nastrój w zimowe wieczory
Jeżynówka korzystnie wpływa na układ krążenia i pracę serca. Wszystko to dzięki obecnym w jej składzie antocyjanów - substancje te to silne przeciwutleniacze, które wzmacniają i odtruwają serce.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- Jeżyny zasypać w słoju cukrem i zostawić na kilka dni (co najmniej tydzień) na ciepłym parapecie, aż puszczą sok.
- Można od czasu do czasu wstrząsnąć słojem, żeby rozpuścił się cukier.
- Po tygodniu dolać do słoja wódkę i spirytus. Po upływie miesiąca miksturę trzeba odcedzić i rozlać do butelek, który powinny leżakować około 6 miesięcy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze