Nalewka jeżynowa. Rozgrzeje i poprawi nastrój w zimowe wieczory
Jeżynówka korzystnie wpływa na układ krążenia i pracę serca. Wszystko to dzięki obecnym w jej składzie antocyjanów - substancje te to silne przeciwutleniacze, które wzmacniają i odtruwają serce.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Napoje zimne
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Jeżyny zasypać w słoju cukrem i zostawić na kilka dni (co najmniej tydzień) na ciepłym parapecie, aż puszczą sok.
- Można od czasu do czasu wstrząsnąć słojem, żeby rozpuścił się cukier.
- Po tygodniu dolać do słoja wódkę i spirytus. Po upływie miesiąca miksturę trzeba odcedzić i rozlać do butelek, który powinny leżakować około 6 miesięcy.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl