Nalewka jarzębinowa. Umili długie zimowe wieczory
Czerwone korale jarzębiny to nie tylko jedna z ulubionych jesiennych zdobyczy dzieci, które robią z nich korale, ale przede wszystkim to świetny materiał na smaczne przetwory.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Napoje zimne
- Sposób przygotowania: Na zimno
Składniki
Przepis
- Do słoja wsypujemy przemrożone wcześniej korale jarzębiny. (można przetrzymać przez noc w lodówce).
- Zalewamy wódką tak, żeby zakryła owoce powyżej 2 cm. Zamykamy i stawiamy na oknie na dwa tygodnie, aż nalewka nabierze bursztynowego koloru.
- Przygotowujemy syrop cukrowy z 1 kg cukru i szklanki wody. Mieszamy z nalewem. Filtrujemy do butelek i odstawiamy na 4 miesiące.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl