Spróbuj przygotować je w domu
Uważasz, że kanapka to nuda? To porozmawiaj na ten temat z Duńczykami, którzy sandwicze z razowego pieczywa z najróżniejszymi dodatkami uważają za swoją narodową potrawę. Owszem, kromka chleba z masłem, serem, wędliną i pomidorem nie jest niczym oryginalnym. Jednak te kanapki z pewnością cię zaskoczą. Zobacz najsłynniejsze kanapki z różnych zakątków świata.
Nowojorskie pastrami
Najsłynniejszą i podobno najsmaczniejszą kanapką na świecie jest pastrami. Dawniej określano w ten sposób metodę przechowywania i konserwowania mięsa – wołowiny, baraniny, wieprzowiny, drobiu czy ryb. W 1887 w Nowym Jorku roku żydowski rzeźnik pochodzący z Litwy zaserwował swoim klientom kanapkę z wołowym pastrami. Knapka okazała się hitem i szybko zdobyła kolejnych miłośników w całych Stanach. Nowojorskie pastrami ma 10 centymetrów wysokości. Pomiędzy dwiema kromkami żytniego chleba jest niemal pół kilograma (!) soczystej i aromatycznej wołowiny.
Przysmak Wietnamczyków
To propozycja dla miłośników mocnych wrażeń. Kanapką bahn mi zajadają się Wietnamczycy. Może z powodzeniem zastąpić obiad. Przygotowuje się ją z pszenno-ryżowej bagietki. Środek smaruje się majonezem i pasztetem. Do tego mięso – wołowina, kurczak czy wieprzowina, a także dużo warzyw - ogórek, papryczki chili, kiszona marchew, rzodkiew japońska, dużo przypraw i kolendra. Podobno jest bardzo ostra i bardzo smaczna.
Lodowa kanapka z Sycylii
Włosi słyną z najlepszych lodów na świecie. A co powiecie na lodową kanapkę? Słodkawa bułka przełożona kilkoma gałkami waszych ulubionych lodów. To musi być pyszne! Niestety takiej kanapki raczej nie da się ze sobą zabrać na drugie śniadanie do pracy.
Street food z Kalkuty
Wygląda jak kebab albo tortilla, ale niech to was nie zwiedzie. Kati Roll to indyjska kanapka, która pochodzi z Kalkuty. W płaski okrągły chlebek z pełnoziarnistej pszennej mąki zawija się pocięte kawałki aromatycznego mięsa. Do tego warzywa, sosy i sok z limonki.
Hit z Chile
Już na sam widok cieknie ślinka. Co to takiego? Chacarero. Tej kanapki możecie spróbować w każdym barze w Chile. W puszystej pszennej bułce znajdziemy kawałki soczystego mięsa – z indyka lub ze steku, mnóstwo fasolki szparagowej i majonez. Palce lizać!
Niechlujny burger
Sloppy Joe to prawdziwa bomba kaloryczna – pszenna bułka, mielone mięso, sos pomidorowy i cebula. Do tego solidna porcja frytek. Tej kanapki nie da się zjeść w elegancki sposób – wszystko z niej wypada, sos cieknie po twarzy, ale co z tego, skoro jest taka pyszna.
Duńska duma narodowa
W porze lunchu Duńczycy jedzą smorrebrod, czyli kanapki z razowego chleba z najróżniejszymi dodatkami. To narodowa potrawa. Według najdawniejszej receptury żytnie pieczywo smarowano pasztetem, na to układano słone mięso, galaretkę i krążki cebulowe. Współcześnie, sandwicze to zdrowe przekąski, do przygotowania których wykorzystuje się produkty najlepszej jakości. Mogą to być mięsa, ryby, owoce morza, pasty, sosy, dressingi oraz słynne duńskie sery. Kromkę smaruje się masłem, a na wierzchu układa się w fantazyjny sposób pozostałe składniki.