Najsłynniejsze kanapki świata

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 8Spróbuj przygotować je w domu

Obraz
© 123RF.COM

Uważasz, że kanapka to nuda? To porozmawiaj na ten temat z Duńczykami, którzy sandwicze z razowego pieczywa z najróżniejszymi dodatkami uważają za swoją narodową potrawę. Owszem, kromka chleba z masłem, serem, wędliną i pomidorem nie jest niczym oryginalnym. Jednak te kanapki z pewnością cię zaskoczą. Zobacz najsłynniejsze kanapki z różnych zakątków świata.

/ 8Nowojorskie pastrami

Najsłynniejszą i podobno najsmaczniejszą kanapką na świecie jest pastrami. Dawniej określano w ten sposób metodę przechowywania i konserwowania mięsa – wołowiny, baraniny, wieprzowiny, drobiu czy ryb. W 1887 w Nowym Jorku roku żydowski rzeźnik pochodzący z Litwy zaserwował swoim klientom kanapkę z wołowym pastrami. Knapka okazała się hitem i szybko zdobyła kolejnych miłośników w całych Stanach. Nowojorskie pastrami ma 10 centymetrów wysokości. Pomiędzy dwiema kromkami żytniego chleba jest niemal pół kilograma (!) soczystej i aromatycznej wołowiny.

/ 8Przysmak Wietnamczyków

To propozycja dla miłośników mocnych wrażeń. Kanapką bahn mi zajadają się Wietnamczycy. Może z powodzeniem zastąpić obiad. Przygotowuje się ją z pszenno-ryżowej bagietki. Środek smaruje się majonezem i pasztetem. Do tego mięso – wołowina, kurczak czy wieprzowina, a także dużo warzyw - ogórek, papryczki chili, kiszona marchew, rzodkiew japońska, dużo przypraw i kolendra. Podobno jest bardzo ostra i bardzo smaczna.

/ 8Lodowa kanapka z Sycylii

Włosi słyną z najlepszych lodów na świecie. A co powiecie na lodową kanapkę? Słodkawa bułka przełożona kilkoma gałkami waszych ulubionych lodów. To musi być pyszne! Niestety takiej kanapki raczej nie da się ze sobą zabrać na drugie śniadanie do pracy.

/ 8Street food z Kalkuty

Wygląda jak kebab albo tortilla, ale niech to was nie zwiedzie. Kati Roll to indyjska kanapka, która pochodzi z Kalkuty. W płaski okrągły chlebek z pełnoziarnistej pszennej mąki zawija się pocięte kawałki aromatycznego mięsa. Do tego warzywa, sosy i sok z limonki.

/ 8Hit z Chile

Już na sam widok cieknie ślinka. Co to takiego? Chacarero. Tej kanapki możecie spróbować w każdym barze w Chile. W puszystej pszennej bułce znajdziemy kawałki soczystego mięsa – z indyka lub ze steku, mnóstwo fasolki szparagowej i majonez. Palce lizać!

/ 8Niechlujny burger

Sloppy Joe to prawdziwa bomba kaloryczna – pszenna bułka, mielone mięso, sos pomidorowy i cebula. Do tego solidna porcja frytek. Tej kanapki nie da się zjeść w elegancki sposób – wszystko z niej wypada, sos cieknie po twarzy, ale co z tego, skoro jest taka pyszna.

/ 8Duńska duma narodowa

W porze lunchu Duńczycy jedzą smorrebrod, czyli kanapki z razowego chleba z najróżniejszymi dodatkami. To narodowa potrawa. Według najdawniejszej receptury żytnie pieczywo smarowano pasztetem, na to układano słone mięso, galaretkę i krążki cebulowe. Współcześnie, sandwicze to zdrowe przekąski, do przygotowania których wykorzystuje się produkty najlepszej jakości. Mogą to być mięsa, ryby, owoce morza, pasty, sosy, dressingi oraz słynne duńskie sery. Kromkę smaruje się masłem, a na wierzchu układa się w fantazyjny sposób pozostałe składniki.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja