Trwa ładowanie...
d10pu71
d10pu71

Najprostszy jabłecznik. Składniki znajdziesz w kuchni

Przepis

Nie ma nic lepszego niż kawałek ciasta z jabłkami. Każda pani domu ma swój sprawdzony przepis na jabłecznik. Ewa Wachowicz zdradza nam swoją sprawdzoną recepturę.

3.7
(3 głosy)
Oceń:
d10pu71
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Najprostszy jabłecznik. Składniki znajdziesz w kuchni
Archiwum prywatne
Składniki
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 kostka masła
  • 6 łyżek wody
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przepis

Mąkę przesiać, posolić. Dodać masło, wysiekać (całość powinna przypominać bułkę tartą). Wybić jajko, wlać wodę, wyrobić ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, chłodzić w lodówce 1/2 godziny. 2/3 ciasta cienko rozwałkować, ciastem wyłożyć tortownicę (20-23 cm) lub płytką formę na placek (wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą). Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki, poszatkować na szatkownicy. Wymieszać z cukrem i cynamonem, wyłożyć na ciasto.
Pozostałą część ciasta rozwałkować i taką "pokrywkę" nałożyć na ciasto z jabłkami. Brzegi skleić, w razie potrzeby przyciąć. Całość polukrować jajkiem. Na wierzchu wykonać 1-2 nacięcia. Placek można udekorować "listkami" z ciasta lub ciastem o innych kształtach (wyciąć, np. przy pomocy foremek, i ułożyć na brzegu placka). Piec 20 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec 30 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Placek podawać na zimno lub na ciepło, posypany cukrem pudrem, z lodami waniliowymi.

Archiwum prywatne
d10pu71
Najprostszy jabłecznik. Składniki znajdziesz w kuchni
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
6
Share
d10pu71
d10pu71
d10pu71
d10pu71
d10pu71