Trwa ładowanie...

Na przekór grillowej tradycji. Nietypowe produkty, które z łatwością przygotujesz na grillu

Grillowane tofu, halloumi, a może gruszki? Tradycyjne grillowanie kurczaka, kiełbasy czy karkówki odchodzi w zapomnienie i ustępuje miejsca produktom ciekawym i pysznym! Przygotowaliśmy aż 3 przepisy, które zasmakują nie tylko miłośnikom mięsa, ale i przypadną do gustu osobom na diecie roślinnej.

Partnerem treści jest Napoleon.
Na przekór grillowej tradycji. Nietypowe produkty, które z łatwością przygotujesz na grilluŹródło: Adobe Stock, fot: ELENA SHASHKINA
d3tl3ge
d3tl3ge

Polacy uwielbiają grillować. Sezon rozpoczyna się przeważnie podczas majówki, a kończy z ostatnim słonecznym i ciepłym dniem. Wśród oferty producentów znajdziemy jednak takie grille, które umożliwiają nam cieszenie się grillowaniem przez cały rok – nawet podczas jesiennych i zimowych chłodów. Modele gazowe i elektryczne (np. marki Napoleon) posiadają wiele ciekawych funkcji i często mogą zastąpić kuchnię na powietrzu, która ma coraz więcej swoich zwolenników. Dlatego mając więcej możliwości, warto poznać nietypowe przepisy na takie produkty, które mogą zaskoczyć grillowych tradycjonalistów. Pod grillową lupę wzięliśmy halloumi, tofu i gruszki – wszystkie przepisy są proste i niezwykle kuszące. Warto je wypróbować nie tylko podczas sezonu letniego.

grill materiały partnera
Źródło: materiały partnera, fot: Guido Werner

Halloumi z grilla

Ten tradycyjny cypryjski ser coraz częściej gości w naszych kuchniach. Jest wyrazisty w smaku, twardy, słony i idealnie sprawdzi się jako dodatek sałatek lub innych dań. Zazwyczaj decydujemy się na przygotowanie go na patelni, jednak grillowany halloumi to zupełnie inny poziom doznań. Przygotowany w ten sposób ser posiada lekko dymny smak i niesamowitą teksturę. Połączmy go z rukolą i sosem musztardowo-miodowym lub umieśćmy na talerzu jako osobną przekąskę – goście i najbliżsi będą zachwyceni.

d3tl3ge

Składniki:

- 1 opakowanie sera halloumi

-2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Ser wyjmujemy z opakowania i kroimy na plastry grubości około 1-1,5 cm. Każdy plasterek dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika kuchennego i smarujemy oliwą. Następnie układamy ser na rozgrzanym grillu i pieczemy go aż do uzyskania złoto-brązowej, chrupiącej skórki. Jeśli chcemy uzyskać piękny efekt wizualny, możemy położyć plastry na ruszcie pod kątem, a po chwili lekko zmienić położenie – na kawałkach sera odbije się wówczas urocza kratka, którą będzie pięknie prezentować się na talerzu.

d3tl3ge

Tofu z grilla

Tofu, czyli twarożek sojowy, to jeden z tak zwanych "must have" w spiżarni każdego, kto preferuje dietę roślinną. Ten produkt ma wiele twarzy i zastosowań – możemy jeść go w różnej postaci – na surowo w formie pasty, smażone w marynacie czy w formie frytek, a nawet dodatku do zup lub sałatek i potrawek. Jest doceniane przez wegan i wegetarian, zdobywa również serca mięsożerców. Odpowiednio przygotowane i w dobrej marynacie rozpływa się w ustach. Przepis na grillowane tofu jest prosty i szybki – nie potrzebujemy żadnych specjalnych składników czy umiejętności. Wystarczy przygotować marynatę, pozostawić w niej tofu na kilka chwil i grillować aż do czasu, gdy stanie się apetycznie przypieczone.

Składniki:

-tofu naturalne

d3tl3ge

-2 ząbki czosnku

-szczypta płatków chilli

-pół łyżeczki papryki wędzonej

-2 łyżki oleju lub oliwy

-2 łyżki sosu sojowego

-1 łyżeczka keczupu

-1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy

-sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Tofu wyjmujemy z opakowania i odsączamy je na sicie. Następnie dokładnie wyciskamy z niego wilgoć za pomocą ręcznika kuchennego uważając, by nie rozkruszyć produktu. Do dużej miski przeciskamy ząbki czosnku i dodajemy składniki marynaty. Tofu kroimy na kawałki i zanurzamy w marynacie – dokładnie nacieramy kawałki mieszanką przypraw i oleju. Jeśli mamy taką możliwość i czas, najlepiej zostawić tofu w marynacie na kilka godzin, a nawet na noc. Marynowane tofu kładziemy na rozgrzanym ruszcie grilla. Możemy delikatnie polewać je pozostałą marynatą. Pieczemy kilka minut, a następnie przewracamy kawałki na drugą stronę. Podajemy jako przystawkę lub danie główne. Ciekawym pomysłem jest także nabicie upieczonych kawałków tofu na patyczek do szaszłyków i podanie ich na stół wraz z sosem orzechowym lub limonkowym.

gruszki Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©Yulia Panova - stock.adobe.com

Grillowane gruszki z orzechami

Duża część z nas kojarzy grillowanie z przygotowywaniem wytrawnych potraw – mięs lub warzyw. Nie doceniamy jednak możliwości, które daje nam grill przez cały rok – bez względu na sezon. Jesienią, kiedy możemy raczyć się jeszcze ostatnimi w roku ciepłymi promieniami słońca, idealnym produktem do grillowania są gruszki. Ten słodki deser będzie świetnym zakończeniem każdej grillowej uczty. Kolejnym plusem receptury jest liczba potrzebnych składników – potrzebujemy jedynie gruszek, orzechów i odrobiny miodu.

d3tl3ge

Składniki:

-5 gruszek

-garść orzechów włoskich lub laskowych

-2-3 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego

Przygotowanie:

Gruszki myjemy i suszymy za pomocą ściereczki, a następnie kroimy je na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Na rozgrzanym ruszcie grillowym owoce kładziemy przekrojoną stroną do dołu. Grillujemy je około 10 minut, aż staną się miękkie i złote. Czekając na grillujące się gruszki możemy lekko podprażyć orzechy – wykładamy je na suchą i czystą blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Prażymy około 5 minut, aż ich zapach stanie się wyraźny. Uważajmy jednak, by nie przypalić orzechów. Najwyższy czas "złożyć" danie na talerzu. Grillowane gruszki układamy na półmisku przekrojoną stroną do góry i polewamy cienką strużką miodu lub syropu klonowego. Następnie całość posypujemy prażonymi orzechami. Ten deser to prawdziwa uczta dla zmysłów – pięknie pachnie, smakuje doskonale, a także wygląda jak ze stron magazynów kulinarnych!

Partnerem treści jest Napoleon.
d3tl3ge

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3tl3ge
Więcej tematów