Na lato tylko chłodnik

W upalne dni nikogo nie namówimy na ciężkie, tłuste i gorące zupy, które uwielbiamy zimą. Teraz czas na chłodniki, niskokaloryczne i pełne witamin.

Na lato tylko chłodnik
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
1

W upalne dni nikogo nie namówimy na ciężkie, tłuste i gorące zupy, które uwielbiamy zimą. Teraz czas na chłodniki, niskokaloryczne i pełne witamin.

Najprostszym letnim chłodnikiem jest zupa owocowa na zimno. Najlepsza jest z owoców, jakich teraz pełno na straganach - z wiśni i czarnych jagód. Ostatecznie, mogą być czereśnie. Przygotowanie takiej zupy jest dziecinnie proste. Wystarczy garść umytych owoców (wiśnie, oczywiście bez ogonków) zalewać wodą, zagotować, ale tak, by owoce się nie rozpadły. Słodzimy do smaku i odstawiamy do oziębienia. To trwa najdłużej, więc najlepiej taką zupę przyrządzić rano lub poprzedniego dnia. Podajemy ją z makaronem, także zimnym.

Najbardziej pasują wstążki połamane na krótkie kawałki, by nie narazić odzieży na zaplamienie potrawą, która ma intensywny kolor. Chłodników owocowych raczej nie zabielamy śmietaną ani jajkiem. Znakomicie smakuje w postaci czystej, pięknie wygląda, a dodatek makaronu sprawia, że jest pożywna. Oczywiście, może być podana także w wersji na ciepło.

Tradycyjnym specjałem polskiej kuchni jest chłodnik z botwiny, warzywa, które teraz także można kupić. Przepisów na zimną botwinkę jest tyle, ile kucharek, ale zawsze jest to zupa z liści botwiny, kopru, zsiadłego mleka, śmietanki lub jogurtu. Często dodaje się do niej ćwiartki jaj na twardo lub paski delikatnego, gotowanego mięsa, jak pierś drobiowa lub cielęcina.

Równie znakomity jest chłodnik ze świeżych ogórków i jak wcześniej - śmietanki czy jogurtu, do których dla zaostrzenia smaku można dodać startą rzodkiewkę i posiekany szczypiorek. Doprawiony nie na kwaśno, lecz solą, pieprzem i koprem da zarówno pani domu, jak i stołownikom wytchnienie w upał. Także do tego chłodnika można dodać gotowane jajka.

Kto polubi takie zupy, może eksperymentować i przyrządzać chłodniki na różne sposoby i z różnych składników - np. z ogórków małosolnych, szczawiu, każdych dostępnych owoców. Ważne, by przygotować lodówkę na solidne ochłodzenie potrawy przed podaniem.

MWM

Zobacz w innych serwisach:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc