Trwa ładowanie...
jedz zdrowo
22-07-2009 09:44

Na lato tylko chłodnik

W upalne dni nikogo nie namówimy na ciężkie, tłuste i gorące zupy, które uwielbiamy zimą. Teraz czas na chłodniki, niskokaloryczne i pełne witamin.

Na lato tylko chłodnikŹródło: archiwum, fot: archiwum
d2hdlyz
d2hdlyz

W upalne dni nikogo nie namówimy na ciężkie, tłuste i gorące zupy, które uwielbiamy zimą. Teraz czas na chłodniki, niskokaloryczne i pełne witamin.

Najprostszym letnim chłodnikiem jest zupa owocowa na zimno. Najlepsza jest z owoców, jakich teraz pełno na straganach - z wiśni i czarnych jagód. Ostatecznie, mogą być czereśnie. Przygotowanie takiej zupy jest dziecinnie proste. Wystarczy garść umytych owoców (wiśnie, oczywiście bez ogonków) zalewać wodą, zagotować, ale tak, by owoce się nie rozpadły. Słodzimy do smaku i odstawiamy do oziębienia. To trwa najdłużej, więc najlepiej taką zupę przyrządzić rano lub poprzedniego dnia. Podajemy ją z makaronem, także zimnym.

Najbardziej pasują wstążki połamane na krótkie kawałki, by nie narazić odzieży na zaplamienie potrawą, która ma intensywny kolor. Chłodników owocowych raczej nie zabielamy śmietaną ani jajkiem. Znakomicie smakuje w postaci czystej, pięknie wygląda, a dodatek makaronu sprawia, że jest pożywna. Oczywiście, może być podana także w wersji na ciepło.

Tradycyjnym specjałem polskiej kuchni jest chłodnik z botwiny, warzywa, które teraz także można kupić. Przepisów na zimną botwinkę jest tyle, ile kucharek, ale zawsze jest to zupa z liści botwiny, kopru, zsiadłego mleka, śmietanki lub jogurtu. Często dodaje się do niej ćwiartki jaj na twardo lub paski delikatnego, gotowanego mięsa, jak pierś drobiowa lub cielęcina.

d2hdlyz

Równie znakomity jest chłodnik ze świeżych ogórków i jak wcześniej - śmietanki czy jogurtu, do których dla zaostrzenia smaku można dodać startą rzodkiewkę i posiekany szczypiorek. Doprawiony nie na kwaśno, lecz solą, pieprzem i koprem da zarówno pani domu, jak i stołownikom wytchnienie w upał. Także do tego chłodnika można dodać gotowane jajka.

Kto polubi takie zupy, może eksperymentować i przyrządzać chłodniki na różne sposoby i z różnych składników - np. z ogórków małosolnych, szczawiu, każdych dostępnych owoców. Ważne, by przygotować lodówkę na solidne ochłodzenie potrawy przed podaniem.

MWM

Zobacz w innych serwisach:

d2hdlyz
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hdlyz
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj