Myślisz, że masz urozmaicony jadłospis? Twoi przodkowie by cię wyśmiali
Nasi przodkowie jadali wiele produktów, których smaku nie znamy i nie poznamy - jak choćby minoga czy bociana. Te i inne ciekawostki dawnej kuchni zdradzają Maciej Nowicki – szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie; dr hab. Jarosław Dumanowski – historyk sztuki kulinarnej, prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu
Kuchnia polska 1818 roku na pewno … Rozwiń
Transkrypcja:
Kuchnia polska 1818 roku na pewno była zdrowsza od
Dzisiejszy po 1:00
Nie używano żadnych środków
Tak chemicznych do do konserwowania żywności
Było O wiele większe zróżnicowanie biologiczne
Ludzie znali
Jedli o wiele więcej rzeczy
Chociaż jedli mniej głosowali
Nie dojada Ali
Alel
Znali o wiele więcej produktów Wiki
Ich uprawianych
Tree spożywano bociany łabędzie
Co to jest teraz
Dzwoniłem wrażliwość
Wiele z tych prostych
Z tych produktów Czy to jeśli chodzi o druk
Czy to
Gdy chodzi o ryby nie jest wyprzedaż spożywanych z ludów kulturowych
Ale też byłem z tych względów że nie wiem są pod ścisłą ochroną na przykład minóg
Nam się wydaje że tamta kuchnia była taka
Mięsna gdzie się obżera li
W tym jest trochę prawdy
Ale to jest jedna prawda z drugiej
Strony wszyscy nawet bogaci nieraz budowali jedli bardzo
Dużo ryb
Warzyw generalnie dieta opierała się o
Sezonowa
Nie był lodówek ewentualnie były lodownia ale
Nie były wykorzystywane ona masowo do przetrzymywania żywności
Stres uważają że
Jest ona mięso
Raz dwa razy w miesiącu
Chyba że mówimy o okresie masowego uboju Kiedy wiadomo było że nie będzie
Pasze czy pożywienie żeby
Wszystkie zwierzęta przetrwały zimę
To i ubijamy i wtedy by było to
Święto wina bo estetyka
Smaku bardzo cenioną smaki
Ostre albo fuzję smaku
Ukrywanie pierwotnego smaku
Pewnie byśmy dzisiaj nie docenili taki
Ostro
Kwaśnych i słodkich dań pełnych
Szafranu pieprzu imbiru talerz Generali połączenia
Czasami włączono
Mięso z rybą
Zaczynamy
Program tak
Taki szkoleni
Historyczna tradycja
Sydney Hobart
Martyna
Tekstach
Recepturach
Z najstarszych polskich książek
I w ten program Nazywa się polskie skarby kulinarne już jestem bardzo szczęśliwy że
Przez kucharzy czyli ludzi ludzi którzy
Pewnie pewnie znajdą wielu odbiorców
Również nasze historyczne
Książki będziemy mogli opowiedzieć o
O historii chodzi o to żeby zrozumieć ludzi dawniej i może tak