Musowe produkty
Każdemu zdarza się niespodziewana wizyta gości - przyjaciół lub rodziny. Takie odwiedziny są oczywiście miłe. Gorzej, jeśli nie mamy czym ich poczęstować.
Każdemu zdarza się niespodziewana wizyta gości - przyjaciół lub rodziny. Takie odwiedziny są oczywiście miłe. Gorzej, jeśli nie mamy czym ich poczęstować. Warto być przewidującym i przygotować się do takiej sytuacji. Nie potrzeba wiele. Wystarczy zadbać o to, by w naszej kuchni nie zabrakło kilku produktów.
Jogurt jest doskonałą bazą do dipów i nadaje się np. na placki. Rozpuszczamy dwie łyżeczki masła na patelni i bierzemy się za ciasto. Dwa jajka lekko ubijamy z małym jogurtem (125 ml) i taką samą ilością wodą. W drugim naczyniu przesiewamy szklankę mąki i dodajemy do niej łyżeczkę proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki sody oczyszczonej. Do miski z mąką wlewamy jaja z jogurtem i wodą uważając, aby nie powstały grudki, dodajemy roztopione masło i smażymy.
Pieczywo powinno być w każdym domu. Nawet jeśli jest nieco czerstwe, zawsze możesz je zapiec z masełkiem smakowym. Kromki chleba smarujemy pastą lub rozgniecionymi ząbkami czosnku wymieszanymi z masłem i zapiekamy. Podawać cieple i rumiane. Wspaniały dodatek do zup, ale dobrze smakują też osobno.
Makaron sprawdzi się w wielu sytuacjach. Możemy używać go do sosów, zapiekanek, a nawet sałatek. Przepyszne danie główne przygotujemy gotując jedno opakowanie makaronu. Dwie piersi kurczaka kroimy w kostkę podsmażamy. Gdy będzie rumiany - zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Następnie mieszamy łyżkę mąki w pół szklanki zimnej wody i dodajemy do mięsa razem z dwoma pokrojonymi pomidorami oraz przyprawami: bazylią lub oregano, solą i pieprzem. Całość pozostawiamy na ogniu jeszcze przez kilka minut. Ugotowany makaron polać sosem i posypać startym serem.
Mrożonki nadają się jako główny składnik, ale też doskonale uzupełnią większość dań. Mają też jeszcze jedną zaletę. Można je szybko przetworzyć gotując, smażąc lub zapiekając. W szybkim tempie możemy przygotować całkiem niezłą zupę. Wystarczy kilka ziemniaków. Obieramy je i gotujemy na litrze mleka i litrze wody razem z zawartością torebki mieszanki warzywnej. Następnie dodajemy 5 łyżek kaszy manny, 2 łyżki masła i doprawiamy do smaku. Na koniec posypujemy zieleniną.
Wędliny są bardzo wdzięcznym produktem. Nic nie zastąpi kilku plastrów szynki. Mając ją w lodówce, możesz zrobić nie tylko pyszną jajecznicę, ale też zapiekane banany. Obrane cztery banany kroimy wzdłuż na pół i lekko skrapiamy sokiem z cytryny. Każdą połówkę owijamy plasterkiem chudej szynki i kładziemy do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Dokładnie roztrzepać 3 łyżki śmietany z 2 żółtkami, odrobiną soli, pieprzu i curry. Polać banany i posypać nacią pietruszki oraz tartym serem. Zapiekać przez 20 minut w temperaturze 200 st. C.
To oczywiście nie wszystko. Kabanosy, oliwki i żółty ser zagwarantują ci szybką przegryzkę w postaci koreczków. Wędzony łosoś, ułożony w plastrach i posypany pieprzem nie tylko wygląda efektownie, ale i doskonale smakuje. Przyda ci się także tuńczyk w puszcze z którego szybko możesz zrobić sałatkę lub nadzienie do tarty. Zadbaj o to, aby w twojej kuchni były produkty, które nie pozwolą cię zaskoczyć. To naprawdę nic trudnego!
qk