Mujaddara - libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką

Obraz

Składniki

  • 300 g brązowego ryżu
  • 250 g zielonej lub brązowej soczewicy
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • Oliwa z oliwek do smażenia
  • Sól, pieprz, szczypta cynamonu do smaku

Przepis

Mujaddara, potocznie nazywana daniem arabskiej biedoty, świetnie smakuje solo albo jako dodatek do obiadu. Wykonanie tej potrawy jest banalne, a smak na długo pozostaje w głowie.
Na patelni rozgrzewamy cztery łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Powinna być złocista.
Soczewicę płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy litrem wody. Gotujemy przez 20 minut. Do gotującej się soczewicy dodajemy ryż i usmażoną cebulę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cynamonem i gotujemy razem pod przykryciem, na małym ogniu jeszcze przez 20 minut. Gotowe danie dekorujemy karmelizowaną cebulą albo drobno posiekaną natką pietruszki. Uwaga! Do tego dania nie nadaje się czerwona soczewica, bo rozpada się w czasie gotowania.

Przepis

Jak perfekcyjnie usmażyć cebulę?
Słodka, delikatna, pachnąca. Idealna do wielu dań, np. kanapek i burgerów. Aby skarmelizować białą albo czerwoną cebulę potrzebna jest wyłącznie cierpliwość. Cukry w niej zawarte, pod wpływem wysokiej temperatury zamieniają się w słodki karmel, ale tylko wtedy gdy dość długo (ok. 45 minut) smażymy ją na wolnym ogniu, aż ładniej zbrązowieje. Cebulę często mieszamy, bo szybko się przypala.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯