Mujaddara - libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką

Obraz

Składniki

  • 300 g brązowego ryżu
  • 250 g zielonej lub brązowej soczewicy
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • Oliwa z oliwek do smażenia
  • Sól, pieprz, szczypta cynamonu do smaku

Przepis

Mujaddara, potocznie nazywana daniem arabskiej biedoty, świetnie smakuje solo albo jako dodatek do obiadu. Wykonanie tej potrawy jest banalne, a smak na długo pozostaje w głowie.
Na patelni rozgrzewamy cztery łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Powinna być złocista.
Soczewicę płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy litrem wody. Gotujemy przez 20 minut. Do gotującej się soczewicy dodajemy ryż i usmażoną cebulę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cynamonem i gotujemy razem pod przykryciem, na małym ogniu jeszcze przez 20 minut. Gotowe danie dekorujemy karmelizowaną cebulą albo drobno posiekaną natką pietruszki. Uwaga! Do tego dania nie nadaje się czerwona soczewica, bo rozpada się w czasie gotowania.

Przepis

Jak perfekcyjnie usmażyć cebulę?
Słodka, delikatna, pachnąca. Idealna do wielu dań, np. kanapek i burgerów. Aby skarmelizować białą albo czerwoną cebulę potrzebna jest wyłącznie cierpliwość. Cukry w niej zawarte, pod wpływem wysokiej temperatury zamieniają się w słodki karmel, ale tylko wtedy gdy dość długo (ok. 45 minut) smażymy ją na wolnym ogniu, aż ładniej zbrązowieje. Cebulę często mieszamy, bo szybko się przypala.

Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie