Mini keksy
Keks w formie babeczek to świetna propozycja na świąteczny stół. Do ciasta możemy dodać swoje ulubione bakalie, orzechy i suszone owoce.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 jajka
- 65 g mąki pszennej
- 60 g mąki kartoflanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g cukru pudru
- 100 g margaryny
- 100 g kandyzowanych owoców i bakalii
Przepis
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny i margarynę. Ciągle ucierając, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy po czym dodajemy ubite białka i kandyzowane owoce. Delikatnie łączymy składniki. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl