Trwa ładowanie...
d1ruthq
27-11-2017 12:06

Mini drożdżówki kokosanki. Małe słodkości do kawy

Przepis

Drożdżowe ciasto, kokosowa masa i cukier do dekoracji. Proste drożdżówki w wersji mini to idealna propozycja na podwieczorek lub zaspokojenie ochoty na "coś slodkiego". Sprawdzony przepis z bloga "Moniki Smakołyki".

d1ruthq
3.9
(14 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

www.monikismakolyki.blogspot.com
Źródło: www.monikismakolyki.blogspot.com
Składniki

Nadzienie:

  • 300 g bardzo drobnych wiórek kokosowych,
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • 10 g cukier z prawdziwą wanilią,
  • 2 jajka.

Ciasto:

  • ok. 750 g mąki tortowej typ 450,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 200 ml mleka 2 proc.
  • 70 g cukru pudru,
  • 150 g masła,
  • 3 małe jajka.

Ponadto:

  • jajko do posmarowania ciasta,
  • mąka do podsypania,
  • cukier trzcinowy do posypania.
Przepis

Do garnka o szerokim dnie wsypujemy kokos, cukier trzcinowy i delikatnie prażymy, ciągle mieszając. Uważamy, żeby nam się nie przypalił. W momencie, kiedy kokos będzie podgrzany, dodajemy cukier z prawdziwą wanilią, wlewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka roztrzepujemy, przelewamy do kokosu i całość dokładnie mieszamy.

W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do momentu, aż się roztopi. Do przestudzonego mleka, ale jeszcze ciepłego dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia. W dużym naczyniu (np. plastikowa miska) miksujemy jajka z cukrem, do uzyskania puszystej masy. Wlewamy mleko z roztopionym masłem i drożdżami, nadal miksujemy, stopniowo dodajemy mąkę. Kiedy ciasto będzie już na tyle gęste, że nie da się miksować, zaczynamy mieszać je dużą, drewnianą łyżką, dosypując pozostałą mąkę. Na sam koniec ciasto wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na jak największy prostokąt ok. 60x45 cm. Nakładamy masę kokosową, równomiernie ją rozprowadzamy. Ciasto z kokosem za pomocą nożyka do pizzy kroimy na małe prostokąty, wielkość dowolna (np. 7x5 cm). Każdy prostokącik zwijamy na roladkę, zaczynając od krótszego brzegu. Łączeniem układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy. Każdą roladkę delikatnie spłaszczamy, żeby podczas pieczenia nam się nie rozwinęły. Tuż przed pieczeniem, wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Tę samą czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami ciasta. Rogaliki pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach C. Gorące drożdżówki przekładamy na kratkę od piekarnika do przestygnięcia.
Zobacz także: ciasto czekoladowe z pierniczkami

Polecamy wideo: drożdżówka z wiśniami

Mini drożdżówki kokosanki. Małe słodkości do kawy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ruthq
d1ruthq
d1ruthq
d1ruthq
Więcej tematów
d1ruthq