Mini drożdżówki kokosanki. Małe słodkości do kawy
Drożdżowe ciasto, kokosowa masa i cukier do dekoracji. Proste drożdżówki w wersji mini to idealna propozycja na podwieczorek lub zaspokojenie ochoty na "coś slodkiego". Sprawdzony przepis z bloga "Moniki Smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Nadzienie:
- 300 g bardzo drobnych wiórek kokosowych,
- 200 ml mleka kokosowego
- 100 g cukru trzcinowego,
- 10 g cukier z prawdziwą wanilią,
- 2 jajka.
Ciasto:
- ok. 750 g mąki tortowej typ 450,
- 40 g świeżych drożdży,
- 200 ml mleka 2 proc.
- 70 g cukru pudru,
- 150 g masła,
- 3 małe jajka.
Ponadto:
- jajko do posmarowania ciasta,
- mąka do podsypania,
- cukier trzcinowy do posypania.
Do garnka o szerokim dnie wsypujemy kokos, cukier trzcinowy i delikatnie prażymy, ciągle mieszając. Uważamy, żeby nam się nie przypalił. W momencie, kiedy kokos będzie podgrzany, dodajemy cukier z prawdziwą wanilią, wlewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka roztrzepujemy, przelewamy do kokosu i całość dokładnie mieszamy.
W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do momentu, aż się roztopi. Do przestudzonego mleka, ale jeszcze ciepłego dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia. W dużym naczyniu (np. plastikowa miska) miksujemy jajka z cukrem, do uzyskania puszystej masy. Wlewamy mleko z roztopionym masłem i drożdżami, nadal miksujemy, stopniowo dodajemy mąkę. Kiedy ciasto będzie już na tyle gęste, że nie da się miksować, zaczynamy mieszać je dużą, drewnianą łyżką, dosypując pozostałą mąkę. Na sam koniec ciasto wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na jak największy prostokąt ok. 60x45 cm. Nakładamy masę kokosową, równomiernie ją rozprowadzamy. Ciasto z kokosem za pomocą nożyka do pizzy kroimy na małe prostokąty, wielkość dowolna (np. 7x5 cm). Każdy prostokącik zwijamy na roladkę, zaczynając od krótszego brzegu. Łączeniem układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy. Każdą roladkę delikatnie spłaszczamy, żeby podczas pieczenia nam się nie rozwinęły. Tuż przed pieczeniem, wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Tę samą czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami ciasta. Rogaliki pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach C. Gorące drożdżówki przekładamy na kratkę od piekarnika do przestygnięcia.
Zobacz także: ciasto czekoladowe z pierniczkami
src="https://d.wpimg.pl/1243388608--1980886496/cze.jpg"/>
Polecamy wideo: drożdżówka z wiśniami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze