Trwa ładowanie...
d3i0c51
11-03-2022 09:34

Marynowane cytryny krok po kroku. Proste, smaczne, zdrowe

Przepis

Kiszone cytryny to przysmak, który od wieków cenią zwłaszcza mieszkańcy północnej Afryki. Tak przetworzone cytryny urozmaicą różne potrawy, są niezastąpionym elementem słynnego marokańskiego "jednogarnkowca", czyli tażinu. W Indiach stanowią niezastąpiony składnik twarożku przygotowywanego na bazie płatków ryżowych, w Kambodży dodaje się je do rosołu drobiowego. Kiszone cytryny lubią towarzystwo ryb (zwłaszcza tłustych, np. makreli czy łososia) i owoców morza, ale także różnych potraw mięsnych, chociażby lubianego w Polsce gulaszu.

d3i0c51
3.5
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
adobe stock
Źródło: adobe stock
Składniki
  • 6 cytryn
  • 2 gałązki mięty
  • 4 gałązki rozmarynu
  • po 3,5 dag soli jodowanej i cukru
  • 2 kawałki cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki zielonego pieprzu
Przepis
  • Cytryny myjemy, gotujemy 2 minutki w dużej ilości wody. Wyjmujemy z wody, studzimy, osuszamy.
  • Każdą cytrynę nacinamy na krzyż tak, aby jej nie przekroić. Do garnka wlewamy 1 litr wody, wkładamy przyprawy i zagotowujemy.
  • Cytryny układamy w słoiku i zalewamy gorącą wodą, aby były w całości pokryte.
  • Zamykamy słoik i odstawiamy w chłodne miejsce, przynajmniej na 3 tygodnie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Marynowane cytryny krok po kroku. Proste, smaczne, zdrowe
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3i0c51
d3i0c51
d3i0c51
d3i0c51
Więcej tematów
d3i0c51