Marynowane cytryny krok po kroku. Proste, smaczne, zdrowe
Kiszone cytryny to przysmak, który od wieków cenią zwłaszcza mieszkańcy północnej Afryki. Tak przetworzone cytryny urozmaicą różne potrawy, są niezastąpionym elementem słynnego marokańskiego "jednogarnkowca", czyli tażinu. W Indiach stanowią niezastąpiony składnik twarożku przygotowywanego na bazie płatków ryżowych, w Kambodży dodaje się je do rosołu drobiowego. Kiszone cytryny lubią towarzystwo ryb (zwłaszcza tłustych, np. makreli czy łososia) i owoców morza, ale także różnych potraw mięsnych, chociażby lubianego w Polsce gulaszu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Sposób przygotowania: Marynowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Cytryny myjemy, gotujemy 2 minutki w dużej ilości wody. Wyjmujemy z wody, studzimy, osuszamy.
- Każdą cytrynę nacinamy na krzyż tak, aby jej nie przekroić. Do garnka wlewamy 1 litr wody, wkładamy przyprawy i zagotowujemy.
- Cytryny układamy w słoiku i zalewamy gorącą wodą, aby były w całości pokryte.
- Zamykamy słoik i odstawiamy w chłodne miejsce, przynajmniej na 3 tygodnie.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl