Marcepanowy zajączek
Taki zajączek to efektowna ozdoba świątecznego stołu. Na pewno przypadnie do gustu dzieciakom, ale niejeden dorosły również chętnie się skusi.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Białka ubić. Masło utrzeć z 15 dag cukru i żółtkami, wymieszać z obiema mąkami, kakao, proszkiem do pieczenia. Połączyć z pianą. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy.
- Piec 30 min w 180 st. Przestudzić, przekroić ostrym nożem na dwa płaskie blaty.
- Powidła podgrzać, wymieszać z rumem i 1/4 szklanki wody, chwilę podgrzewać, odstawić do ostygnięcia.
- Blaty przełoży powidłami. Docisnąć, wyciąć uszy. Pozostała część ciasta będzie ciałem zajączka
- Masę marcepanową zagnieść z resztą cukru pudru, część wymieszać z barwnikami, rozwałkować.
- Ułożyć na torcie, docisnąć. Ozdobić zabarwioną masą marcepanową, kolorowymi posypkami oraz drażetkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl