Marcepanowy zajączek

Taki zajączek to efektowna ozdoba świątecznego stołu. Na pewno przypadnie do gustu dzieciakom, ale niejeden dorosły również chętnie się skusi.

Marcepanowy zajączekMarcepanowy zajączek
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 15 dag masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 dag powideł owocowych
  • 3 łyżki rumu
  • 20 dag masy marcepanowej
  • posypka cukrowa
  • drażetki
  • barwniki spożywcze
  • tłuszcz
  • bułka tarta

Przepis

  • Białka ubić. Masło utrzeć z 15 dag cukru i żółtkami, wymieszać z obiema mąkami, kakao, proszkiem do pieczenia. Połączyć z pianą. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy.
  • Piec 30 min w 180 st. Przestudzić, przekroić ostrym nożem na dwa płaskie blaty.
  • Powidła podgrzać, wymieszać z rumem i 1/4 szklanki wody, chwilę podgrzewać, odstawić do ostygnięcia.
  • Blaty przełoży powidłami. Docisnąć, wyciąć uszy. Pozostała część ciasta będzie ciałem zajączka
  • Masę marcepanową zagnieść z resztą cukru pudru, część wymieszać z barwnikami, rozwałkować.
  • Ułożyć na torcie, docisnąć. Ozdobić zabarwioną masą marcepanową, kolorowymi posypkami oraz drażetkami.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości