WAŻNE
TERAZ

To w ich dom uderzyły szczątki drona. "Przez okno patrzę: leci dach"

Makowiec zawijany

Makowiec to obowiązkowy element wigilijnej uczty. Każda gospodyni ma swój sposób na przygotowanie tego pysznego ciasta. Z naszym przepisem na pewno ci się uda. Makowiec wyjdzie niezwykle aromatyczny i mięciutki.

Makowiec zawijanyMakowiec zawijany

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 250 g cukru
  • 150 g masła,
  • 4 żółtka
  • 500 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 50 g rodzynek
  • skórka pomarańczowa
  • cukier waniliowy

Masa:

  • ok. 1 kg gotowej masy makowej
  • 4 białka
  • 100 g masła
  • olejek migdałowy

Przepis

Drożdże rozcieramy z kilkoma łyżeczkami cukru w letnim mleku i odstawiamy w ciepłe miejsce. Szklankę mąki zalewamy szklanką wrzącego mleka i mieszamy, a gdy przestygnie, dolewamy zaczyn drożdżowy, znów mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Żółtka ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Topimy w garnku masło. Gdy ciasto podrośnie, a masło ostygnie, łączymy ze sobą ciasto, żółtka, resztę mleka i mąki oraz skórkę pomarańczową i rodzynki. Starannie wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy, aby wyrosło. Do gotowej masy makowej dodajemy masło i ubite na sztywno białka.

Przepis

Gdy ciasto podwoi swą objętość, wałkujemy je i rozsmarowujemy na nim masę makową. Zwijamy. Podwijamy pod spód końce i brzegi. Kładziemy my na blasze wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180 st. przez 45 minut. Makowiec zawijany jest gotowy!

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie