Trwa ładowanie...
d165b3z
d165b3z

Makowiec

Przepis

Zapomnij o suchym placku z makiem. Nasz makowiec jest ciężki, wilgotny, wypełniony bakaliami i kusząco pachnie migdałami i skórką pomarańczową. Po prostu obłęd. Ostrzegamy, jest tak pyszny, że znika do ostatniego okruszka.

4.4
(5 głosów)
Oceń:
d165b3z
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Makowiec
123
Składniki

Składniki
Ciasto drożdżowe na 3 strucle:

  • 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 6 żółtek
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
  • 6 łyżek cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej

Masa makowa:

  • 500 g suchego maku
  • 170 g jasnego brązowego cukru
  • 100 g rodzynków lub sułtanków
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 6 białek

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 - 4 łyżki gorącej wody
Przepis

upieczjeść

Przepis dodał użytkownik wiesia

Makowiec
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2
Share
d165b3z
d165b3z
d165b3z
d165b3z
d165b3z
d165b3z