Makowiec
Zapomnij o suchym placku z makiem. Nasz makowiec jest ciężki, wilgotny, wypełniony bakaliami i kusząco pachnie migdałami i skórką pomarańczową. Po prostu obłęd. Ostrzegamy, jest tak pyszny, że znika do ostatniego okruszka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Składniki
Ciasto drożdżowe na 3 strucle:
- 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
- 180 ml letniego mleka
- 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 6 żółtek
- 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
- 6 łyżek cukru
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
- ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
Masa makowa:
- 500 g suchego maku
- 170 g jasnego brązowego cukru
- 100 g rodzynków lub sułtanków
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
- pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 6 białek
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 - 4 łyżki gorącej wody
upieczjeść
Przepis dodał użytkownik wiesia
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze