Makowiec
Wypróbujcie sprawdzony przepis naszej użytkowniczki na miękki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec w formie rolady. Jest to popularny w wielu domach wypiek na Boże Narodzenie i wigilię. Przygotowanie, choć nieco czasochłonne, nie jest wcale trudne.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto dodając na koniec rozpuszczone masło, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować placki, najlepiej na pergaminie. Nałożyć masę makową, zawinąć ciasto.
Przepis
Piec w temperaturze 180-200 st. C przez około 30-40 minut. Z cukru pudru, śmietany i soku z cytryny przyrządzić lukier, który nakładamy na letnie ciasto.