Makowiec

Wypróbujcie sprawdzony przepis naszej użytkowniczki na miękki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec w formie rolady. Jest to popularny w wielu domach wypiek na Boże Narodzenie i wigilię. Przygotowanie, choć nieco czasochłonne, nie jest wcale trudne.

MakowiecMakowiec

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 90 ml mleka
  • 75 dag masła
  • 3 jajka
  • 20 dag drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka wódki
  • 1 cukier waniliowy
  • puszka masy makowej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • sok z połówki cytryny

Przepis

Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto dodając na koniec rozpuszczone masło, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować placki, najlepiej na pergaminie. Nałożyć masę makową, zawinąć ciasto.

Przepis

Piec w temperaturze 180-200 st. C przez około 30-40 minut. Z cukru pudru, śmietany i soku z cytryny przyrządzić lukier, który nakładamy na letnie ciasto.

Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato