Makowiec
Na świątecznym stole nie może zabraknąć aromatycznego makowca. Zamiast kupować gotową masę makową, przygotujmy ją w domu. Będzie nie tylko o wiele smaczniej, ale również bardziej zdrowo. W sklepowych masach makowych jest mnóstwo konserwantów oraz zagęstników.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Przygotować ciasto drożdżowe według własnego przepisu (może być również ciasto kruche)
Mak opłukać i sparzyć wrzątkiem. Moczyć przez 2 godziny. Następnie zmielić razem z tłuszczem i cukrem. Dodać olejek migdałowy i ubitą pianę z 3 białek. Wszystko razem wymieszać.
Rozłożyć ciasto drożdżowe na stolnicy i posmarować białkiem. Wyłożyć masę makową i zwinąć w struclę. Upiec na złoty kolor. (Można zamiast ciasta drożdżowego użyć ciasto kruche - wtedy na ciasto kruche wykładamy masę makową - nie zawijamy).
Przepis dodał użytkownik Tysia
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze