Trwa ładowanie...
d3d6qhf
d3d6qhf

Makowiec

Przepis

Na świątecznym stole nie może zabraknąć aromatycznego makowca. Zamiast kupować gotową masę makową, przygotujmy ją w domu. Będzie nie tylko o wiele smaczniej, ale również bardziej zdrowo. W sklepowych masach makowych jest mnóstwo konserwantów oraz zagęstników.

2.0
(2 głosy)
Oceń:
d3d6qhf
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Makowiec
123
Makowiec
Składniki
  • 1 kg maku
  • 10 dag tłuszczu
  • 60 dag cukru
  • olejek migdałowy
  • 4 białka
  • łyżka miodu
Przepis

Ciasto przygotować ciasto drożdżowe według własnego przepisu (może być również ciasto kruche)

Mak opłukać i sparzyć wrzątkiem. Moczyć przez 2 godziny. Następnie zmielić razem z tłuszczem i cukrem. Dodać olejek migdałowy i ubitą pianę z 3 białek. Wszystko razem wymieszać.

Rozłożyć ciasto drożdżowe na stolnicy i posmarować białkiem. Wyłożyć masę makową i zwinąć w struclę. Upiec na złoty kolor. (Można zamiast ciasta drożdżowego użyć ciasto kruche - wtedy na ciasto kruche wykładamy masę makową - nie zawijamy).

Przepis dodał użytkownik Tysia

Makowiec
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3d6qhf
d3d6qhf
d3d6qhf

d3d6qhf
d3d6qhf
d3d6qhf