Makowiec
Trudno sobie wyobrazić świąteczny stół bez pachnącego makowca. Przygotowanie tego ciasta jest naprawdę proste. Z naszym przepisem osiągniesz kulinarny sukces.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- ciasto:
- 25 dag mąki
- 10 dag cukru
- 10dag margaryny
- 1 łyżeczka proszku
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 jajo
Mak:
- 0,5 kg maku
- 6 jaj
- 2 łyżki miodu
- 1 margaryna
- 1 szkl. cukru,
- zapach migdałowy
- bakalie
Masa:
- 1 szkl. gęstej śmietany 22 proc.
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 margaryna lub masło (25 dag)
Przepis
Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto i wykleić nim blachę.
Przepis
Mak sparzyć, odsączyć i zemleć 2-3 razy. Utrzeć margarynę z cukrem i dodawać na przemian po 1 żółtku i trochu maku, dodać miód, zapach i bakalie na koniec pianę z białek. Wyłożyć na ciasto i upiec w 180 stopniach.
Przepis
Masło utrzeć z pudrem i po 1 łyżce dodawać śmietanę. Wyłożyć na zimny makowiec. Polać polewą
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl