Makowiec
Makowiec to jeden z najpopularniejszych świątecznych wypieków. Uwielbiają go mali i duzi amatorzy słodkości. Doskonale smakuje zarówno z lukrem, jak i polewą czekoladową.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Na ciasto drożdżowe:
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (u mnie zazwyczaj około pół szklanki)
- 180 ml letniego mleka
- 150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
- 6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
- 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Ponadto:
- lukier
- trochę maku do dekoracji
- pergamin/papier do pieczenia
- olej
Ciasto drożdżowe: Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa: Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
Ciasto podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 30-40 minut. Ciasto polać lukrem i posypać makiem.
I jeszcze przepis na lukier: pół szklanki cukru pudru i 2-3 łyżki gorącej wody rozetrzeć na gładką masę.
Przepis dodał użytkownik krzywa1c
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze