Trwa ładowanie...
d4j9eyv

Makowiec

Przepis

Makowiec to jeden z najpopularniejszych świątecznych wypieków. Uwielbiają go mali i duzi amatorzy słodkości. Doskonale smakuje zarówno z lukrem, jak i polewą czekoladową.

4.2
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Makowiec
123RF
Składniki

Na ciasto drożdżowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (u mnie zazwyczaj około pół szklanki)
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
  • 6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 250 g cukru (zazwyczaj dodaję mniej)
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 łyżka miodu (można dać więcej i wtedy zmniejszyć ilość cukru)
  • olejek migdałowy do smaku
  • cynamon do smaku
  • 1 łyżka miękkiej margaryny
  • kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania

Ponadto:

  • lukier
  • trochę maku do dekoracji
  • pergamin/papier do pieczenia
  • olej
Przepis

Ciasto drożdżowe: Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masa makowa: Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).

Ciasto podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 30-40 minut. Ciasto polać lukrem i posypać makiem.

I jeszcze przepis na lukier: pół szklanki cukru pudru i 2-3 łyżki gorącej wody rozetrzeć na gładką masę.

Przepis dodał użytkownik krzywa1c

Makowiec
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4j9eyv

Podziel się opinią

Share
d4j9eyv
d4j9eyv
d4j9eyv
d4j9eyv
Więcej tematów
d4j9eyv