Makaron ze szpinakiem
Podróżniczka Beata Pawlikowska od lat propaguje zdrową dietę. W swojej najnowszej książce "Makarony świata" dzieli się przepisami na pyszne makaronowe dania. Wypróbujcie koniecznie.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
• 150 g makaronu wstążki ze szpinakiem
• 200 g świeżych liści szpinaku
• 4 ząbki czosnku
• pół łyżeczki czarnuszki
• ćwierć łyżeczki pieprzu
• ćwierć łyżeczki oregano
• ćwierć łyżeczki nierafinowanej soli
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 2 gałązki natki pietruszk
Przepis
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek pokrojony w plasterki. Podsmaż na złoto. Liście szpinaku umyj, odsącz, pokrój w paski, przełóż na patelnię. Posyp przyprawami, wymieszaj, podsmażaj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 8 minut. W garnku zagotuj ok. półtora litra wody, dodaj szczyptę soli, gotuj przez ok. 8–10 minut, odsącz. Dodaj do patelni ze szpinakiem, wymieszaj, podawaj z natka pietruszki.