Makaron z tuńczykiem. Obiad, który zrobisz w kwadrans
Obiad w 20 minut? To możliwe. Wypróbujcie prosty przepis na makaron z tuńczykiem, pomidorami i czarnymi oliwkami. Z tym przepisem poradzi sobie każdy. Wystarczy kilka łatwo dostępnych produktów.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula średniej wielkości
- 3 ząbki czosnku
- 200 g oliwek
- 200g tuńczyka w sosie własnym
- ok. 250 g sosu pomidorowego
- makaron penne
- starty ser żółty (najlepiej parmezan)
Przepis
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę.
- Gdy cebula zmieni kolor na złotawy, wymieszać ją z wyciśniętym czosnkiem.
- Dodać tuńczyka i całość mieszać na małym ogniu.
- Zawartość patelni wymieszać z sosem pomidorowym.
- Oliwki rozkroić wzdłuż i dorzucić do patelni.
- Całość doprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem penne.
- Podawać ze startym serem żółtym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl