Makaron z tuńczykiem. Obiad, który zrobisz w kwadrans
Obiad w 20 minut? To możliwe. Wypróbujcie prosty przepis na makaron z tuńczykiem, pomidorami i czarnymi oliwkami. Z tym przepisem poradzi sobie każdy. Wystarczy kilka łatwo dostępnych produktów.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula średniej wielkości
- 3 ząbki czosnku
- 200 g oliwek
- 200g tuńczyka w sosie własnym
- ok. 250 g sosu pomidorowego
- makaron penne
- starty ser żółty (najlepiej parmezan)
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę.
- Gdy cebula zmieni kolor na złotawy, wymieszać ją z wyciśniętym czosnkiem.
- Dodać tuńczyka i całość mieszać na małym ogniu.
- Zawartość patelni wymieszać z sosem pomidorowym.
- Oliwki rozkroić wzdłuż i dorzucić do patelni.
- Całość doprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem penne.
- Podawać ze startym serem żółtym.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze