Makaron z czerwoną cebulą

Tropea to małe kalabryjskie miasteczko położone na klifie. Jest bardzo charakterystyczne, przez co stało się turystyczną stolicą regionu. W Tropei można zwiedzić piękne sanktuarium wybudowane na skale oraz odwiedzić uroczą miejską plażę. Woda morska w Kalabrii ma niesamowity kolor, śmiem twierdzić, że najpiękniejszy. Kalabria, jak każda część Italii, jest bogata w lokalne produkty spożywcze. Tropea słynie z lukrecji, fig, bergamotek oraz wyjątkowej cebuli. Tropejska cebula cipolla rossa jest czerwona i słodka. Ba, z lokalnej cebuli w Tropei wytwarza się nie tylko konfiturę, ale też dodaje się ją do lodów! Ma mnóstwo zastosowań w kuchni. W restauracjach znajdziemy ją między innymi na pizzy i w makaronie. W tym przepisie chodzi o to, by cebuli było znacznie więcej niż w innych przepisach, gdzie pojawia się ona jako dodatek.
W Kalabrii jadłam dwa rodzaje makaronu z cebulą. Pierwszym razem był to makaron z cebulą w sosie pomidorowym. Bardzo smaczny. Ale wielkie było moje zdziwienie, kiedy w innej knajpie zamówiłam to samo danie z karty, ale dostałam zupełnie inną pastę! Makaron podany był bez sosu i z dużą ilością samej podsmażonej na oliwie cebuli. Czy mi to przeszkadzało? Oczywiście, że nie! Makaron i cebula brzmi bardzo skromnie, ale było wyborne.

Makaron z czerwoną cebuląMakaron z czerwoną cebulą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1–2 porcje makaronu fileja
  • oliwa
  • 2–3 czerwone cebule (najlepiej tropejskie)
  • 1 puszka pomidorów
  • szczypta młotkowanej peperoncino (opcjonalnie)
  • szczypta cukru
  • sól
  • bazylia lub natka pietruszki

Przepis

  • Cebule przetnij na pół i posiekaj w półksiężyce. Rozgrzej oliwę. Wsyp cebulę i smaż, aż zmięknie, około 10 minut. Dodaj szczyptę cukru. Dodaj pomidory. Smaż, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje.
  • Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ale zachowaj około 1/4 szklanki wody. Wsyp do sosu ugotowany makaron i podlej wodą. Ewentualnie dodaj peperoncino i przemieszaj. Podawaj posypany bazylią lub pietruszką.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości