Trwa ładowanie...
d3byxbk
d3byxbk

Makaron serowo-cebulowy

Przepis

- Jeżeli lubisz słodką, karmelizowaną cebulę i francuską zupę cebulową, ten przepis na pewno pokochasz i zechcesz go zrobić nie jeden raz. To proste danie nie wymaga ani wyszukanych składników, ani wielkich umiejętności w kuchni. - pisze autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".

2.2
(16 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Makaron serowo-cebulowy
Kuchennymi Drzwiami
Składniki
  • 400 g żółtej cebuli eko
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżeczka białego octu balsamicznego
  • 2 szklanki domowego bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 300 g penne organic (lub dowolnego suchego makaronu)
  • 1 1/2 szklanki startego sera Comté (lub Gruyère)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
Przepis

Cebulę obierz i pokrój na plastry. Na głębokiej patelni podgrzej masło klarowane, na średnim ogniu. Dodaj cebulę i wymieszaj, posyp szczyptą soli. Karmelizuj cebulę, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła, aż będzie miękka i lekko skarmelizowana, trwa to około 20 minut.

Zwiększ temperaturę do średnio-wysokiej i dodaj ocet balsamiczny, gotuj przez 1-2 minuty. Dodaj bulion, śmietanę, tymianek, makaron, szczyptę soli i pieprzu.

Doprowadź do zagotowania, a następnie przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż większość płynu zostanie wchłonięta, a makaron będzie miękki. Podczas gotowania makaronu rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Zetrzyj ser na tarce.

KIedy makaron będzie gotowy, dodaj prawie cały ser i wymieszaj, wierzch posyp pozostałym serem. Wstaw patelnię do piekarnika i zapiekaj przez 5-10 minut, aż ser się stopi. Od razu podawaj.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Makaron serowo-cebulowy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
7
Share
d3byxbk
d3byxbk
d3byxbk
d3byxbk
Więcej tematów
d3byxbk