WAŻNE
TERAZ

Tusk: Na kolei doszło do aktu dywersji

Drożdżowa babka szafranowa. Będzie ozdobą świątecznego stołu

Szafranowa babka drożdżowa z rodzynkami i aromatycznym lukrem będzie idealna na Wielkanoc. Babka jest puszysta, wyrośnięta, pięknie pachnie i ma apetyczny żółty kolor. To jedno z tych ciast, które już od pierwszej chwili uwodzą swoim zapachem i smakiem. Spróbujcie koniecznie!

Drożdżowa babka szafranowa. Będzie ozdobą świątecznego stołuDrożdżowa babka szafranowa. Będzie ozdobą świątecznego stołu
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 25 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • rodzynki
  • rum
  • szafran nitki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • likier amaretto

Przepis

  • Do ciepłego mleka dodajemy 3 łyżki cukru, drożdże i szczyptę roztartego szafranu. Rozczyn dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę i wlewamy rozczyn do wgłębienia uformowanego w misce z mąką. Powierzchnię rozczynu przyprószamy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Rodzynki przelewamy wrzątkiem i odcedzone zalewamy odrobiną rumu.
  • Gdy rozczyn dobrze się "wzburzy" dodajemy cukier, żółtka, cukier z prawdziwą wanilią i bardzo starannie wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ręki.
  • Dodajemy roztopione masło i rodzynki, wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Pieczemy babę w nagrzanym do 180 st. C. piekarniku przez ok. 1 godzinę.
  • Po upieczeniu, delikatnie wyjmujemy babę w formy i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Cukier puder mieszamy z 3 łyżeczkami likieru na gładką masę o konsystencji miodu.
  • Lekko ciepłą babę smarujemy lukrem używając pędzla lub noża.
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie