Lodowy tort straciatella z jagodami
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- Czekoladowy spód:
- 7 małych, grubych, słodkich rożków do lodów
- 70 g gorzkiej czekolady
- 100 g oleju kokosowego
- Nadzienie owocowe:
- 200 g jagód (lekko zmrożone)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g cukru
- Dodatkowo:
- 1 litr domowych lodów waniliowych lub śmietankowych (można użyć również gotowych)
- 200 g czekoladek z nadzieniem miętowym (wcześniej zmrożone)
Czekoladę kruszymy na kawałki. Razem z olejem kokosowym przekładamy do małego rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Rożki do lodów kruszymy na drobne kawałki (np. za pomocą wałka) i mieszamy z masa czekoladową. Masą wylepiamy spód posmarowanej olejem tortownicy o średnicy 20 cm.
Lody wyciągamy z zamrażalnika i zostawiamy na ok. 10-15 minut, aby zmiękły. Miksujemy za pomocą miksera przez chwilę, żeby utworzyły plastyczną masę, a następnie dodajemy pokrojone (wcześniej zmrożone) czekoladki z miętowym nadzieniem. Całość mieszamy i wykładamy na czekoladowy spód. Wkładamy na ok. 1 godzinę do zamrażarki.
Oczyszczone, umyte i lekko zmrożone jagody blendujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Wykładamy na tort i wkładamy do zamrażarki na całą noc.
Tort wyjmujemy z zamrażarki na ok. 8 minut przed pokrojeniem, aby zrobił się lekko miękki i dał się łatwiej kroić, obkrajamy brzegi obręczy tortownicy.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze