Kwas askorbinowy - E300

Znana wszystkim witamina C nazywana jest również kwasem askorbinowym. Chroni przed przeziębieniami, wzmacnia naszą odporność, a także wpływa na stan zapalny dziąseł. Występuje również jako związek chemiczny w produktach spożywczych. Czy warto wybierać jednak produkty, które zawierają E300?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Kilka informacji o witaminie C

Kwas askorbinowy (z łac. acidum ascorbicum) jest związkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Występuje w postaci białego, krystalicznego proszku i jest bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie. Dorosły człowiek powinien spożywać 40-90 mg witaminy C dziennie. Niedobór w organizmie może powodować krwawienia z nosa, pękanie naczynek krwionośnych czy problemy z gojeniem się ran.
Witamina C jest związkiem bardzo wrażliwym na działanie zewnętrzne. Wpływa na nią: gotowanie, odgrzewanie czy rozmrażanie. Właśnie dlatego dodawanie cytryny do gorącej herbaty zmniejsza jej zawartość witaminy C.
Przechowywanie warzyw i owoców w nieprzystosowanych warunkach czy zbyt mocne ich mycie również ma wpływ na skład procentowy witaminy C.

Istnieją skutki uboczne związane z przedawkowaniem kwasu askorbinowego:

  1. bóle brzucha, bóle żołądka,
  2. nudności, wymioty,
  3. biegunka,
  4. alergie skórne.

Stosowanie go w nadmiarze w ciąży może przyczynić się do uszkodzenia płodu. Nie martwmy się: najczęściej nadmiar witaminy C wydalany jest z moczem lub potem.

W jakich produktach znajdziemy kwas askorbinowy?

  1. nabiał (mleko, jajka),
  2. ziemniaki, kalarepa, brukselka, seler,
  3. żółta papryka, kapusta, pomidory, pietruszka,
  4. cytrusy,
  5. czarne porzeczki, truskawki, maliny,
  6. produkty śniadaniowe, zbożowe.

E300 w naszych kuchniach

Związek E300 widnieje na liście związków chemicznych dodawanych do żywności. Jest dopuszczony do użycia w krajach Unii Europejskiej. Jako przeciwutleniacz wraz z m.in. askorbinianem sodu, askorbinianem wapnia czy askorbinianem potasu występuje w grupie z numerami E300-E399. Są to wszystkie przeciwutleniacze i regulatory kwasowości. Inną nazwa przeciwutleniaczy są antyoksydanty. Stosuje się je w celu zahamowania jełczenia tłuszczów. Utrzymują także barwę produktu spożywczego.
Związek E300 dla potrzeb przemysłu spożywczego wytwarza się poprzez fermentację glukozy przy pomocy bakterii. Kolejnym procesem jest utlenienie.

Witaminę C dodaje się do żywności, np. w celu polepszenia wartości wypiekowej mąki. Dzięki niej bochenek chleba czy bułki wyrosną na większe, nawet przy zastosowaniu zmniejszonej ilości mąki. Kwas askorbinowy wykazuje również cechy klarujące daną substancję. Nie istnieje maksymalna dzienna dawka, po której mogą nastąpić skutki uboczne.

Gdzie znajdziemy E300?

  1. soki i nektary owocowe,
  2. przetwory owocowe: dżemy, konfitury, galaretki, marmolady,
  3. mrożone warzywa i owoce,
  4. świeżo zmielone mięso pakowane,
  5. pieczywo, świeże makarony,
  6. wyroby cukiernicze,
  7. peklowane mięso.

Czy wiesz, że...?

Jeżeli do tej pory nie przekonaliście się, że nie wszystkie związki E są szkodliwe, mamy argument ostateczny. Bez witaminy C nie dojdzie do produkcji kolagenu, czyli podstawowego białka w naszym organizmie. Dzięki niemu nasza skóra jest sprężysta, odpowiednio nawilżona, a zmarszczki są spłycone. E300 sprawia więc, że czujemy się i wyglądamy zdrowo i pięknie!

Magdalena Bury

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza