Kwadrans wystarczy
Czy można przygotować obiad w 15 minut? Oczywiście, że można! Zobacz kilka sprawdzonych przepisów, których zrealizowanie naprawdę zajmie Ci niewiele czasu.
Czy można przygotować obiad w 15 minut? Oczywiście, że można! Zobacz kilka sprawdzonych przepisów, których zrealizowanie naprawdę zajmie Ci niewiele czasu.
Szybkie danie możesz mieć nie tylko kupując zupkę w proszku czy fasolkę lub gulasz ze słoika. Zrób je sam. Na pewno będzie wyglądać i smakować znacznie lepiej. No i będzie zdrowsze!
Makaron z fasolką
Potrzebować będziemy 200 g makaronu typu rurki, 200 g zielonej fasolki, 200 g pomidorów z puszki, 4 plastry wędzonego boczku, małą cebulę, ząbek czosnku oraz sól i pieprz.
W osolonej wodzie gotujemy fasolkę. Po kilku minutach dorzucamy do niej makaron. Gotujemy według wskazania na opakowaniu. By nie marnować czasu, bierzemy się za podsmażenie boczku z dodatkiem pokrojonej w drobną kostkę cebuli i czosnku. Następnie dorzucamy pomidory i całość przyprawiamy do smaku.
Gdy makaron z fasolką będzie gotowy, odcedzamy go i polewamy tym, co przygotowaliśmy na patelni. Z wierzchu można posypać pokruszonymi kawałkami sera feta lub parmezanem, koniecznie dodając kilka świeżych liści bazylii.
Brokuły z czosnkiem
Do przygotowania niezbędne będzie: 0,5 kg brokułów, 3 ząbki czosnku, pęczek koperku, jogurt naturalny, łyżka majonezu oraz sól i pieprz.
Zaczynamy oczywiście od odcięcia kwiatów brokułów i wrzucenia ich na 3 minuty do wrzącej wody. Odcedzamy i robimy sos, mieszając jogurt, majonez, posiekany koper oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie polewamy nasze brokuły. Gotowe. Jeśli ktoś lubi, można zapiec przez kilka minut w rozgrzanym piekarniku.
Sałatka fasolowa
Potrzebować będziemy: puszkę czerwonej fasoli, puszkę białej fasoli, puszkę fasolki szparagowej, puszkę soczewicy, 200 g pestek ze słonecznika, 200 g orzechów włoskich, 200 ml śmietany, 2 łyżki majonezu, 3 ząbki czosnku oraz sól i pieprz.
Zaczynamy od odsączenia składników znajdujących się w puszkach i wrzucenia ich do sporej miski. Dodajemy do tego pestki ze słonecznika oraz sparzone (zalane wrzątkiem na jakieś 5 minut) orzechy włoskie. Całość dokładnie mieszamy. Teraz bierzemy się za sos. Śmietanę mieszamy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy z sałatką i możemy zaczynać ucztę.
Kolorowa jajecznica
Tym razem nasze składniki to: 3 parówki, 3 ząbki czosnku, 2 jajka, 1 czerwona papryka oraz sól i pieprz.
Parówki kroimy na długie, w miarę możliwości cienkie paski. Paprykę pozbawiamy gniazda i kroimy w kostkę. Drobno siekamy czosnek i smażymy wszystko przez chwilę. Dodajemy jajko, a następnie doprawiamy pieprzem i solą. Zamiast papryki doskonale sprawdzi się także pomidor bez skórki. Jajecznicę warto przyozdobić zielonymi liśćmi bazylii lub oregano. Doskonale smakuje jako osobne danie (ze świeżym pieczywem) lub dodatek do ryżu.
Zupa łososiowa
otrzebujemy: 20 dkg łososia wędzonego, pół opakowania mieszanki warzywnej (najlepsza jest wiosenna, 7 składnikowa), 100 g makaronu typu kluseczki babuni, 100 ml śmietany 30 proc., sól i pieprz.
Do gotującej się wody wrzucamy warzywa. Gotujemy przez 5 minut i dodajemy makaron oraz pokrojonego w kostkę łososia. Na koniec dolewamy śmietanę i przyprawiamy do smaku. Przyda się także odrobina kopru, który dosypujemy przed podaniem.
qk
fot. Jupiterimages