Trwa ładowanie...
15-05-2009 13:23

Kwadrans wystarczy

Czy można przygotować obiad w 15 minut? Oczywiście, że można! Zobacz kilka sprawdzonych przepisów, których zrealizowanie naprawdę zajmie Ci niewiele czasu.

Kwadrans wystarczyŹródło: archiwum, fot: archiwum
d4fakd6
d4fakd6

Czy można przygotować obiad w 15 minut? Oczywiście, że można! Zobacz kilka sprawdzonych przepisów, których zrealizowanie naprawdę zajmie Ci niewiele czasu.

Szybkie danie możesz mieć nie tylko kupując zupkę w proszku czy fasolkę lub gulasz ze słoika. Zrób je sam. Na pewno będzie wyglądać i smakować znacznie lepiej. No i będzie zdrowsze!

Makaron z fasolką

Potrzebować będziemy 200 g makaronu typu rurki, 200 g zielonej fasolki, 200 g pomidorów z puszki, 4 plastry wędzonego boczku, małą cebulę, ząbek czosnku oraz sól i pieprz.

d4fakd6

W osolonej wodzie gotujemy fasolkę. Po kilku minutach dorzucamy do niej makaron. Gotujemy według wskazania na opakowaniu. By nie marnować czasu, bierzemy się za podsmażenie boczku z dodatkiem pokrojonej w drobną kostkę cebuli i czosnku. Następnie dorzucamy pomidory i całość przyprawiamy do smaku.

Gdy makaron z fasolką będzie gotowy, odcedzamy go i polewamy tym, co przygotowaliśmy na patelni. Z wierzchu można posypać pokruszonymi kawałkami sera feta lub parmezanem, koniecznie dodając kilka świeżych liści bazylii.

Brokuły z czosnkiem

Do przygotowania niezbędne będzie: 0,5 kg brokułów, 3 ząbki czosnku, pęczek koperku, jogurt naturalny, łyżka majonezu oraz sól i pieprz.

Zaczynamy oczywiście od odcięcia kwiatów brokułów i wrzucenia ich na 3 minuty do wrzącej wody. Odcedzamy i robimy sos, mieszając jogurt, majonez, posiekany koper oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie polewamy nasze brokuły. Gotowe. Jeśli ktoś lubi, można zapiec przez kilka minut w rozgrzanym piekarniku.

d4fakd6

Sałatka fasolowa

Potrzebować będziemy: puszkę czerwonej fasoli, puszkę białej fasoli, puszkę fasolki szparagowej, puszkę soczewicy, 200 g pestek ze słonecznika, 200 g orzechów włoskich, 200 ml śmietany, 2 łyżki majonezu, 3 ząbki czosnku oraz sól i pieprz.

Zaczynamy od odsączenia składników znajdujących się w puszkach i wrzucenia ich do sporej miski. Dodajemy do tego pestki ze słonecznika oraz sparzone (zalane wrzątkiem na jakieś 5 minut) orzechy włoskie. Całość dokładnie mieszamy. Teraz bierzemy się za sos. Śmietanę mieszamy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy z sałatką i możemy zaczynać ucztę.

Kolorowa jajecznica

Tym razem nasze składniki to: 3 parówki, 3 ząbki czosnku, 2 jajka, 1 czerwona papryka oraz sól i pieprz.

d4fakd6

Parówki kroimy na długie, w miarę możliwości cienkie paski. Paprykę pozbawiamy gniazda i kroimy w kostkę. Drobno siekamy czosnek i smażymy wszystko przez chwilę. Dodajemy jajko, a następnie doprawiamy pieprzem i solą. Zamiast papryki doskonale sprawdzi się także pomidor bez skórki. Jajecznicę warto przyozdobić zielonymi liśćmi bazylii lub oregano. Doskonale smakuje jako osobne danie (ze świeżym pieczywem) lub dodatek do ryżu.

Zupa łososiowa

otrzebujemy: 20 dkg łososia wędzonego, pół opakowania mieszanki warzywnej (najlepsza jest wiosenna, 7 składnikowa), 100 g makaronu typu kluseczki babuni, 100 ml śmietany 30 proc., sól i pieprz.

Do gotującej się wody wrzucamy warzywa. Gotujemy przez 5 minut i dodajemy makaron oraz pokrojonego w kostkę łososia. Na koniec dolewamy śmietanę i przyprawiamy do smaku. Przyda się także odrobina kopru, który dosypujemy przed podaniem.

qk

fot. Jupiterimages

d4fakd6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4fakd6
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj