Kulebiak z kapustą i rybą
Kulebiak uchodzi zazwyczaj za przysmak jarski, jednak znakomicie smakuje również z mięsem czy rybą, w tym przypadku dorszem. To świetna propozycja na wigilijny stół. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i słodką papryką. Sąsiadki będą cię błagały o przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 20 dag masla
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- masło do wysmarownaia formy i bułka tarta do posypania
Farsz:
- 300 gram fileta z dorsza lub mintaja
- 250 gram kapusty białej
- 1 jajko ugotowane
- 1 cebula
- kminek
- sól
- pieprz grubomielony
- papryka słodka
- liść laurowy
- 1 kostka bulionu warzywnego
Przesiać do miski sypkie składniki na ciasto, dodać 1 jajko, masło i jogurt. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki owinięte folią aluminiową.
Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na patelni. Następnie kapustę podgotować w wodzie z kostką bulionową, odcisnąć i dodać do cebuli. Dusić pod przykryciem, dodać pokrojonego w kawałki kilkucentymetrowe mintaja lub dorsza. Wymieszać, doprawić i dodać ugotowane posiekane na kawałki 1 jajko. Poddusić razem, ewentualnie doprawić do smaku.
Ciasto na kulebiaka rozwałkować na prostokąt i ułożyć równomiernie warstwę farszu, zostawiając po 2 centymetry z każdej strony, zwinąć ciasto w rulon, zlepić brzegi. Przełożyć ostrożnie do wysmarowanej masłem i posypanej bułka formy keksowej, posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem. Piec w temp.190 stopni przez około 45 minut.Podawać na ciepło lub podgrzane w piekarniku kilka minut w plastrach. Dobre jako dodatek do barszczu.
Przepis dodał użytkownik banditka
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze