Kulebiak z kapustą i rybą

Kulebiak uchodzi zazwyczaj za przysmak jarski, jednak znakomicie smakuje również z mięsem czy rybą, w tym przypadku dorszem. To świetna propozycja na wigilijny stół. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i słodką papryką. Sąsiadki będą cię błagały o przepis.

Kulebiak z kapustą i rybąKulebiak z kapustą i rybą

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 20 dag masla
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • masło do wysmarownaia formy i bułka tarta do posypania

Farsz:

  • 300 gram fileta z dorsza lub mintaja
  • 250 gram kapusty białej
  • 1 jajko ugotowane
  • 1 cebula
  • kminek
  • sól
  • pieprz grubomielony
  • papryka słodka
  • liść laurowy
  • 1 kostka bulionu warzywnego

Przepis

Przesiać do miski sypkie składniki na ciasto, dodać 1 jajko, masło i jogurt. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki owinięte folią aluminiową.

Przepis

Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na patelni. Następnie kapustę podgotować w wodzie z kostką bulionową, odcisnąć i dodać do cebuli. Dusić pod przykryciem, dodać pokrojonego w kawałki kilkucentymetrowe mintaja lub dorsza. Wymieszać, doprawić i dodać ugotowane posiekane na kawałki 1 jajko. Poddusić razem, ewentualnie doprawić do smaku.

Przepis

Ciasto na kulebiaka rozwałkować na prostokąt i ułożyć równomiernie warstwę farszu, zostawiając po 2 centymetry z każdej strony, zwinąć ciasto w rulon, zlepić brzegi. Przełożyć ostrożnie do wysmarowanej masłem i posypanej bułka formy keksowej, posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem. Piec w temp.190 stopni przez około 45 minut.Podawać na ciepło lub podgrzane w piekarniku kilka minut w plastrach. Dobre jako dodatek do barszczu.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu