Kulebiak z kapustą i rybą

Kulebiak uchodzi zazwyczaj za przysmak jarski, jednak znakomicie smakuje również z mięsem czy rybą, w tym przypadku dorszem. To świetna propozycja na wigilijny stół. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i słodką papryką. Sąsiadki będą cię błagały o przepis.

Kulebiak z kapustą i rybąKulebiak z kapustą i rybą

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 20 dag masla
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • masło do wysmarownaia formy i bułka tarta do posypania

Farsz:

  • 300 gram fileta z dorsza lub mintaja
  • 250 gram kapusty białej
  • 1 jajko ugotowane
  • 1 cebula
  • kminek
  • sól
  • pieprz grubomielony
  • papryka słodka
  • liść laurowy
  • 1 kostka bulionu warzywnego

Przepis

Przesiać do miski sypkie składniki na ciasto, dodać 1 jajko, masło i jogurt. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki owinięte folią aluminiową.

Przepis

Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na patelni. Następnie kapustę podgotować w wodzie z kostką bulionową, odcisnąć i dodać do cebuli. Dusić pod przykryciem, dodać pokrojonego w kawałki kilkucentymetrowe mintaja lub dorsza. Wymieszać, doprawić i dodać ugotowane posiekane na kawałki 1 jajko. Poddusić razem, ewentualnie doprawić do smaku.

Przepis

Ciasto na kulebiaka rozwałkować na prostokąt i ułożyć równomiernie warstwę farszu, zostawiając po 2 centymetry z każdej strony, zwinąć ciasto w rulon, zlepić brzegi. Przełożyć ostrożnie do wysmarowanej masłem i posypanej bułka formy keksowej, posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem. Piec w temp.190 stopni przez około 45 minut.Podawać na ciepło lub podgrzane w piekarniku kilka minut w plastrach. Dobre jako dodatek do barszczu.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯