Kulebiak z kapustą i rybą

Kulebiak uchodzi zazwyczaj za przysmak jarski, jednak znakomicie smakuje również z mięsem czy rybą, w tym przypadku dorszem. To świetna propozycja na wigilijny stół. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i słodką papryką. Sąsiadki będą cię błagały o przepis.

Kulebiak z kapustą i rybąKulebiak z kapustą i rybą

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 20 dag masla
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • masło do wysmarownaia formy i bułka tarta do posypania

Farsz:

  • 300 gram fileta z dorsza lub mintaja
  • 250 gram kapusty białej
  • 1 jajko ugotowane
  • 1 cebula
  • kminek
  • sól
  • pieprz grubomielony
  • papryka słodka
  • liść laurowy
  • 1 kostka bulionu warzywnego

Przepis

Przesiać do miski sypkie składniki na ciasto, dodać 1 jajko, masło i jogurt. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki owinięte folią aluminiową.

Przepis

Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na patelni. Następnie kapustę podgotować w wodzie z kostką bulionową, odcisnąć i dodać do cebuli. Dusić pod przykryciem, dodać pokrojonego w kawałki kilkucentymetrowe mintaja lub dorsza. Wymieszać, doprawić i dodać ugotowane posiekane na kawałki 1 jajko. Poddusić razem, ewentualnie doprawić do smaku.

Przepis

Ciasto na kulebiaka rozwałkować na prostokąt i ułożyć równomiernie warstwę farszu, zostawiając po 2 centymetry z każdej strony, zwinąć ciasto w rulon, zlepić brzegi. Przełożyć ostrożnie do wysmarowanej masłem i posypanej bułka formy keksowej, posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem. Piec w temp.190 stopni przez około 45 minut.Podawać na ciepło lub podgrzane w piekarniku kilka minut w plastrach. Dobre jako dodatek do barszczu.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni