Kulebiak z kapustą i rybą

Kulebiak uchodzi zazwyczaj za przysmak jarski, jednak znakomicie smakuje również z mięsem czy rybą, w tym przypadku dorszem. To świetna propozycja na wigilijny stół. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i słodką papryką. Sąsiadki będą cię błagały o przepis.

Kulebiak z kapustą i rybąKulebiak z kapustą i rybą

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 20 dag masla
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • masło do wysmarownaia formy i bułka tarta do posypania

Farsz:

  • 300 gram fileta z dorsza lub mintaja
  • 250 gram kapusty białej
  • 1 jajko ugotowane
  • 1 cebula
  • kminek
  • sól
  • pieprz grubomielony
  • papryka słodka
  • liść laurowy
  • 1 kostka bulionu warzywnego

Przepis

Przesiać do miski sypkie składniki na ciasto, dodać 1 jajko, masło i jogurt. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki owinięte folią aluminiową.

Przepis

Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na patelni. Następnie kapustę podgotować w wodzie z kostką bulionową, odcisnąć i dodać do cebuli. Dusić pod przykryciem, dodać pokrojonego w kawałki kilkucentymetrowe mintaja lub dorsza. Wymieszać, doprawić i dodać ugotowane posiekane na kawałki 1 jajko. Poddusić razem, ewentualnie doprawić do smaku.

Przepis

Ciasto na kulebiaka rozwałkować na prostokąt i ułożyć równomiernie warstwę farszu, zostawiając po 2 centymetry z każdej strony, zwinąć ciasto w rulon, zlepić brzegi. Przełożyć ostrożnie do wysmarowanej masłem i posypanej bułka formy keksowej, posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem. Piec w temp.190 stopni przez około 45 minut.Podawać na ciepło lub podgrzane w piekarniku kilka minut w plastrach. Dobre jako dodatek do barszczu.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀