WAŻNE
TERAZ

Akcja służb w Krakowie. Rosjanin podejrzany o "poważne przestępstwa"

Kuchnia bez marnowania. Warzywny recykling

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

/ 6Ogródek na parapecie lub balkonie

Obraz
© Fotolia

Kuchnia "zero waste" zdobywa coraz większą popularność. Chodzi o to, by nie marnować jedzenia. Warzywa i owoce wykorzystujemy od korzeni, aż po liście. Co więcej z resztek niektórych roślin, możemy wyhodować kolejne.

/ 6Szczypiorek

Obraz
© 123RF

Kupiliście za dużo cebuli? Żaden problem. Wystarczy zasadzić ją w doniczce, postawić na balkonie lub parapecie i delikatnie podlewać. Po kilku dniach wyrośnie szczypiorek. W sam raz do pasty jajecznej czy twarożku. Co ciekawe, kiedy zetniecie szczypior, to zacznie odrastać.

/ 6Czosnek

Obraz
© 123RF

Przyznajcie się, ile razy zdarzyło wam się wyrzucić kiełkujący czosnek? Duży błąd. Zamiast do kosza, powinien trafić do doniczki. Co prawda z ząbków czosnku nie wyhodujecie całej główki, ale otrzymacie smaczny i aromatyczny czosnkowy szczypior.

/ 6Sałata rzymska i seler naciowy

Obraz
© Fotolia

Końcówki sałaty rzymskiej oraz selera naciowego również trafiają do kosza. Warto jednak namoczyć głąb sałaty na noc, a rano wsadzić do doniczki, tak by delikatnie wystawał z ziemi. Roślinę podlewamy i czekamy, aż zacznie rosnąć. W przypadku selera naciowego postępujemy podobnie. W ten sam sposób wyhodujemy na parapecie pory i fenkuły.

/ 6Imbir

Obraz
© 123RF

W domu z łatwością wyhodujemy także imbir. Zaskoczeni? Wystarczy włożyć do ziemi kawałek kłącza. Doniczkę stawiamy w ciepłym miejscu i regularnie podlewamy. Po kilkunastu dniach powinniśmy wykopać całkiem pokaźny korzeń.

/ 6Pietruszka

Obraz
© 123RF

Odcinamy nasadę korzenia, czyli miejsce, z którego wyrasta natka i wkłądamy do doniczki lub naczynia z wodą. Po kilku dniach roślina wypuści świeże liście, które będziemy mogli wykorzystać w kuchni.

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?