Kuchnia bez marnowania. Warzywny recykling

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

/ 6Ogródek na parapecie lub balkonie

Obraz
© Fotolia

Kuchnia "zero waste" zdobywa coraz większą popularność. Chodzi o to, by nie marnować jedzenia. Warzywa i owoce wykorzystujemy od korzeni, aż po liście. Co więcej z resztek niektórych roślin, możemy wyhodować kolejne.

/ 6Szczypiorek

Obraz
© 123RF

Kupiliście za dużo cebuli? Żaden problem. Wystarczy zasadzić ją w doniczce, postawić na balkonie lub parapecie i delikatnie podlewać. Po kilku dniach wyrośnie szczypiorek. W sam raz do pasty jajecznej czy twarożku. Co ciekawe, kiedy zetniecie szczypior, to zacznie odrastać.

/ 6Czosnek

Obraz
© 123RF

Przyznajcie się, ile razy zdarzyło wam się wyrzucić kiełkujący czosnek? Duży błąd. Zamiast do kosza, powinien trafić do doniczki. Co prawda z ząbków czosnku nie wyhodujecie całej główki, ale otrzymacie smaczny i aromatyczny czosnkowy szczypior.

/ 6Sałata rzymska i seler naciowy

Obraz
© Fotolia

Końcówki sałaty rzymskiej oraz selera naciowego również trafiają do kosza. Warto jednak namoczyć głąb sałaty na noc, a rano wsadzić do doniczki, tak by delikatnie wystawał z ziemi. Roślinę podlewamy i czekamy, aż zacznie rosnąć. W przypadku selera naciowego postępujemy podobnie. W ten sam sposób wyhodujemy na parapecie pory i fenkuły.

/ 6Imbir

Obraz
© 123RF

W domu z łatwością wyhodujemy także imbir. Zaskoczeni? Wystarczy włożyć do ziemi kawałek kłącza. Doniczkę stawiamy w ciepłym miejscu i regularnie podlewamy. Po kilkunastu dniach powinniśmy wykopać całkiem pokaźny korzeń.

/ 6Pietruszka

Obraz
© 123RF

Odcinamy nasadę korzenia, czyli miejsce, z którego wyrasta natka i wkłądamy do doniczki lub naczynia z wodą. Po kilku dniach roślina wypuści świeże liście, które będziemy mogli wykorzystać w kuchni.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji