Kuchnia bez marnowania. Warzywny recykling

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

/ 6Ogródek na parapecie lub balkonie

Obraz
© Fotolia

Kuchnia "zero waste" zdobywa coraz większą popularność. Chodzi o to, by nie marnować jedzenia. Warzywa i owoce wykorzystujemy od korzeni, aż po liście. Co więcej z resztek niektórych roślin, możemy wyhodować kolejne.

/ 6Szczypiorek

Obraz
© 123RF

Kupiliście za dużo cebuli? Żaden problem. Wystarczy zasadzić ją w doniczce, postawić na balkonie lub parapecie i delikatnie podlewać. Po kilku dniach wyrośnie szczypiorek. W sam raz do pasty jajecznej czy twarożku. Co ciekawe, kiedy zetniecie szczypior, to zacznie odrastać.

/ 6Czosnek

Obraz
© 123RF

Przyznajcie się, ile razy zdarzyło wam się wyrzucić kiełkujący czosnek? Duży błąd. Zamiast do kosza, powinien trafić do doniczki. Co prawda z ząbków czosnku nie wyhodujecie całej główki, ale otrzymacie smaczny i aromatyczny czosnkowy szczypior.

/ 6Sałata rzymska i seler naciowy

Obraz
© Fotolia

Końcówki sałaty rzymskiej oraz selera naciowego również trafiają do kosza. Warto jednak namoczyć głąb sałaty na noc, a rano wsadzić do doniczki, tak by delikatnie wystawał z ziemi. Roślinę podlewamy i czekamy, aż zacznie rosnąć. W przypadku selera naciowego postępujemy podobnie. W ten sam sposób wyhodujemy na parapecie pory i fenkuły.

/ 6Imbir

Obraz
© 123RF

W domu z łatwością wyhodujemy także imbir. Zaskoczeni? Wystarczy włożyć do ziemi kawałek kłącza. Doniczkę stawiamy w ciepłym miejscu i regularnie podlewamy. Po kilkunastu dniach powinniśmy wykopać całkiem pokaźny korzeń.

/ 6Pietruszka

Obraz
© 123RF

Odcinamy nasadę korzenia, czyli miejsce, z którego wyrasta natka i wkłądamy do doniczki lub naczynia z wodą. Po kilku dniach roślina wypuści świeże liście, które będziemy mogli wykorzystać w kuchni.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce