Kuchnia bez marnowania. Warzywny recykling

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

/ 6Ogródek na parapecie lub balkonie

Obraz
© Fotolia

Kuchnia "zero waste" zdobywa coraz większą popularność. Chodzi o to, by nie marnować jedzenia. Warzywa i owoce wykorzystujemy od korzeni, aż po liście. Co więcej z resztek niektórych roślin, możemy wyhodować kolejne.

/ 6Szczypiorek

Obraz
© 123RF

Kupiliście za dużo cebuli? Żaden problem. Wystarczy zasadzić ją w doniczce, postawić na balkonie lub parapecie i delikatnie podlewać. Po kilku dniach wyrośnie szczypiorek. W sam raz do pasty jajecznej czy twarożku. Co ciekawe, kiedy zetniecie szczypior, to zacznie odrastać.

/ 6Czosnek

Obraz
© 123RF

Przyznajcie się, ile razy zdarzyło wam się wyrzucić kiełkujący czosnek? Duży błąd. Zamiast do kosza, powinien trafić do doniczki. Co prawda z ząbków czosnku nie wyhodujecie całej główki, ale otrzymacie smaczny i aromatyczny czosnkowy szczypior.

/ 6Sałata rzymska i seler naciowy

Obraz
© Fotolia

Końcówki sałaty rzymskiej oraz selera naciowego również trafiają do kosza. Warto jednak namoczyć głąb sałaty na noc, a rano wsadzić do doniczki, tak by delikatnie wystawał z ziemi. Roślinę podlewamy i czekamy, aż zacznie rosnąć. W przypadku selera naciowego postępujemy podobnie. W ten sam sposób wyhodujemy na parapecie pory i fenkuły.

/ 6Imbir

Obraz
© 123RF

W domu z łatwością wyhodujemy także imbir. Zaskoczeni? Wystarczy włożyć do ziemi kawałek kłącza. Doniczkę stawiamy w ciepłym miejscu i regularnie podlewamy. Po kilkunastu dniach powinniśmy wykopać całkiem pokaźny korzeń.

/ 6Pietruszka

Obraz
© 123RF

Odcinamy nasadę korzenia, czyli miejsce, z którego wyrasta natka i wkłądamy do doniczki lub naczynia z wodą. Po kilku dniach roślina wypuści świeże liście, które będziemy mogli wykorzystać w kuchni.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu