Królowa wśród pestek. Jak wykorzystać w kuchni pestkę awokado

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 4Najczęściej ląduje w koszu

Obraz
© 123RF

Pracę serca, tętnic i żył wspomagają znajdujące się w awokado tłuszcze nienasycone. Dzięki nim mięsień sercowy pracuje sprawniej. Prozdrowotne właściwości wykazuje także pestka. Zobaczcie, dlaczego warto ją jeść.

/ 4Co w niej siedzi?

Obraz
© 123RF

Pestka awokado zawiera ponad dwa razy więcej antyoksydantów niż miąższ. Jest ona również jednym z najbogatszych źródeł rozpuszczalnego błonnika, zawiera też mnóstwo witamin i minerałów. Znajdziemy w niej między innymi witaminy: A, B1, B2, B3, C, D, K, E, kwas foliowy oraz minerały: potas, miedź, wapń, cynk, żelazo i mangan, nie brakuje w niej również cennej dla naszych oczu luteiny.

/ 4Dla zdrowia i urody

Obraz
© 123RF

Pestka z awokado poprawia odporność, pomaga naszemu organizmowi chronić się przed nowotworami, reguluje poziom cholesterolu, wspomaga pracę układu krwionośnego i pokarmowego, poprawia kondycję mózgu, dba o nasze oczy, troszczy się o skórę, włosy i paznokcie, pomaga oczyścić organizm z toksyn i regulować poziom glukozy, a także zapobiegać gwałtownym jej wyrzutom.

/ 4Jak jeść pestkę z awokado?

Obraz
© 123RF

Najpierw przez kilka dni należy ją suszyć w nasłonecznionym miejscu, kiedy wyschnie, zdejmujemy z niej brązową skórkę, a pestkę ścieramy na drobnej tarce. Teraz już można dodawać ją do kanapek, sałatek, koktajli i wielu innych potraw.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść