Królowa wśród pestek. Jak wykorzystać w kuchni pestkę awokado
Najczęściej ląduje w koszu
Pracę serca, tętnic i żył wspomagają znajdujące się w awokado tłuszcze nienasycone. Dzięki nim mięsień sercowy pracuje sprawniej. Prozdrowotne właściwości wykazuje także pestka. Zobaczcie, dlaczego warto ją jeść.
Co w niej siedzi?
Pestka awokado zawiera ponad dwa razy więcej antyoksydantów niż miąższ. Jest ona również jednym z najbogatszych źródeł rozpuszczalnego błonnika, zawiera też mnóstwo witamin i minerałów. Znajdziemy w niej między innymi witaminy: A, B1, B2, B3, C, D, K, E, kwas foliowy oraz minerały: potas, miedź, wapń, cynk, żelazo i mangan, nie brakuje w niej również cennej dla naszych oczu luteiny.
Dla zdrowia i urody
Pestka z awokado poprawia odporność, pomaga naszemu organizmowi chronić się przed nowotworami, reguluje poziom cholesterolu, wspomaga pracę układu krwionośnego i pokarmowego, poprawia kondycję mózgu, dba o nasze oczy, troszczy się o skórę, włosy i paznokcie, pomaga oczyścić organizm z toksyn i regulować poziom glukozy, a także zapobiegać gwałtownym jej wyrzutom.
Jak jeść pestkę z awokado?
Najpierw przez kilka dni należy ją suszyć w nasłonecznionym miejscu, kiedy wyschnie, zdejmujemy z niej brązową skórkę, a pestkę ścieramy na drobnej tarce. Teraz już można dodawać ją do kanapek, sałatek, koktajli i wielu innych potraw.