Krokiety na wigilię
Krokiety to świetny dodatek do wigilijnego barszczu. Warto przygotować je wcześniej, a potem zamrozić, by zaoszczędzić sobie nieco czasu i pracy przed świętami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Farsz:
- kapusta kiszona
- grzyby (mogą być mrożone)
- sól
- pieprz
Do panierowania:
- mąka
- jajko
- bułka tarta
Naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Przepis
- Z podanych składników przygotować ciasto na naleśniki i odstawić na ok. 30 minut. Patelnie rozgrzać, lekko natłuścić i smażyć cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron.
- Kapustę ugotować do miękkości. Grzyby usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Na każdym naleśniku układać po łyżce farszu,zwijać zaczynając od boków.
- Następnie panierować w mące,jajku i bułce tartej.
- Smażyć najlepiej w głębokim tłuszczu. Doskonały dodatek do barszczu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl