Trwa ładowanie...
ddb569o
ddb569o

Kremowa zupa dyniowa z grzankami. Pysznie smakuje i syci na długo

Przepis

Sezon na dynię czas zacząć! Z tej okazji podpowiadamy wam przepis na pyszną i aromatyczną zupę krem z dyni. Dodatek chrupiących grzanek czosnkowych sprawi, że zupka będzie jeszcze smaczniejsza.

4.1
(11 głosów)
Oceń:
ddb569o
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Kremowa zupa dyniowa z grzankami. Pysznie smakuje i syci na długo
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Kremowa zupa dyniowa z grzankami. Pysznie smakuje i syci na długo
Składniki
  • dynia (najlepsza będzie odmiana hokkaido),
  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • łyżeczka pasty curry,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • jogurt grecki
  • czerstwa bułka lub bagietka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła.
Przepis

Dynię pokrój w małe kawałki. W sporym garnku rozgrzej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj pastę curry oraz pokrojoną w kostkę dynię i marchewkę. Wszystko podsmaż. Teraz wlej tyle wody, by zakryć warzywa. Ugotuj je do miękkości. Dodaj 2-3 łyżki jogurtu greckiego. Zblenduj zupę na gładki krem, przypraw do smaku. Chwilkę jeszcze pogotuj ją na małym ogniu, a w tym czasie pokrój bagietkę w kostkę i każdą cząstkę posmaruj masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wstaw grzanki do piekarnika i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Gorącą zupę podaj z grzankami. Smacznego!

Zobacz także wideo: Vichyssoise – francuska zupa krem

Kremowa zupa dyniowa z grzankami. Pysznie smakuje i syci na długo
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
5
Share
ddb569o
ddb569o
ddb569o

ddb569o
ddb569o
ddb569o