Kremowa zupa dyniowa z grzankami. Pysznie smakuje i syci na długo
Sezon na dynię czas zacząć! Z tej okazji podpowiadamy wam przepis na pyszną i aromatyczną zupę krem z dyni. Dodatek chrupiących grzanek czosnkowych sprawi, że zupka będzie jeszcze smaczniejsza.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- dynia (najlepsza będzie odmiana hokkaido),
- 2 marchewki,
- cebula,
- łyżeczka pasty curry,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 2 łyżki oliwy,
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
- jogurt grecki
- czerstwa bułka lub bagietka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła.
Dynię pokrój w małe kawałki. W sporym garnku rozgrzej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj pastę curry oraz pokrojoną w kostkę dynię i marchewkę. Wszystko podsmaż. Teraz wlej tyle wody, by zakryć warzywa. Ugotuj je do miękkości. Dodaj 2-3 łyżki jogurtu greckiego. Zblenduj zupę na gładki krem, przypraw do smaku. Chwilkę jeszcze pogotuj ją na małym ogniu, a w tym czasie pokrój bagietkę w kostkę i każdą cząstkę posmaruj masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wstaw grzanki do piekarnika i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Gorącą zupę podaj z grzankami. Smacznego!
Zobacz także wideo: Vichyssoise – francuska zupa krem
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze