Trwa ładowanie...
d21x3o7
03-07-2018 15:30

Köttbullar. Mięsny przysmak prosto ze Szwecji

Przepis

Köttbullar, czyli szwedzkie klopsiki, stanowią poważną konkurencję dla tradycyjnych mielonych kotletów. Podejrzewamy, że podawany z konfiturą z borówek i ziemniaczanym puree mięsny specjał może zagościć na polskich stołach na dłużej. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.

d21x3o7
4.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123RF
Źródło: 123RF
Składniki

*Klopsiki: *

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • jajko
  • cebula
  • pszenna bułka namoczona w mleku
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • kolendra

*Sos: *

  • 300 ml bulionu wołowego
  • łyżka mąki
  • łyżka śmietany
  • łyżka masła
  • pół szklanki borówek
Przepis

*Klopsiki: *mielone mięso łączymy z zeszkloną na oleju cebulą, kolendrą, solą i pieprzem. Połowę mięsa odkładamy. Dodajemy do niej jajko, pszenną bułkę namoczoną w mleku i blendujemu. Następnie łączymy ją z odłożonym wcześniej mięsem. Z gotowej masy formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Gotowane klopsiki gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min. Odcedzamy je, po czym po 15 minutach smażymy na patelni.

*Sos: *na patelni na, której smaliśmy klopsiki podgrzewamy mąkę i masło. Gdy składniki zaczną wrzeć dodajemy do nich bulion i śmietanę cały czas mieszając. Wsypujemy na patelnię borówki. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym gotujemy jeszcze przez 3 minuty.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Köttbullar. Mięsny przysmak prosto ze Szwecji
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11
9

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
Więcej tematów
d21x3o7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj