Trwa ładowanie...
d602lel
03-07-2018 15:30

Köttbullar. Mięsny przysmak prosto ze Szwecji

Przepis

Köttbullar, czyli szwedzkie klopsiki, stanowią poważną konkurencję dla tradycyjnych mielonych kotletów. Podejrzewamy, że podawany z konfiturą z borówek i ziemniaczanym puree mięsny specjał może zagościć na polskich stołach na dłużej. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.

d602lel
2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123RF
Źródło: 123RF
Składniki

*Klopsiki: *

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • jajko
  • cebula
  • pszenna bułka namoczona w mleku
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • kolendra

*Sos: *

  • 300 ml bulionu wołowego
  • łyżka mąki
  • łyżka śmietany
  • łyżka masła
  • pół szklanki borówek
Przepis

*Klopsiki: *mielone mięso łączymy z zeszkloną na oleju cebulą, kolendrą, solą i pieprzem. Połowę mięsa odkładamy. Dodajemy do niej jajko, pszenną bułkę namoczoną w mleku i blendujemu. Następnie łączymy ją z odłożonym wcześniej mięsem. Z gotowej masy formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Gotowane klopsiki gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min. Odcedzamy je, po czym po 15 minutach smażymy na patelni.

*Sos: *na patelni na, której smaliśmy klopsiki podgrzewamy mąkę i masło. Gdy składniki zaczną wrzeć dodajemy do nich bulion i śmietanę cały czas mieszając. Wsypujemy na patelnię borówki. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym gotujemy jeszcze przez 3 minuty.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Köttbullar. Mięsny przysmak prosto ze Szwecji
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11
9

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d602lel
d602lel
d602lel
d602lel
Więcej tematów
d602lel