Köttbullar. Mięsny przysmak prosto ze Szwecji

Köttbullar, czyli szwedzkie klopsiki, stanowią poważną konkurencję dla tradycyjnych mielonych kotletów. Podejrzewamy, że podawany z konfiturą z borówek i ziemniaczanym puree mięsny specjał może zagościć na polskich stołach na dłużej. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.

Köttbullar. Mięsny przysmak prosto ze SzwecjiKöttbullar. Mięsny przysmak prosto ze Szwecji
Luiza Nowak

*Klopsiki: *

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • jajko
  • cebula
  • pszenna bułka namoczona w mleku
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • kolendra

*Sos: *

  • 300 ml bulionu wołowego
  • łyżka mąki
  • łyżka śmietany
  • łyżka masła
  • pół szklanki borówek

Przepis

*Klopsiki: *mielone mięso łączymy z zeszkloną na oleju cebulą, kolendrą, solą i pieprzem. Połowę mięsa odkładamy. Dodajemy do niej jajko, pszenną bułkę namoczoną w mleku i blendujemu. Następnie łączymy ją z odłożonym wcześniej mięsem. Z gotowej masy formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Gotowane klopsiki gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min. Odcedzamy je, po czym po 15 minutach smażymy na patelni.

Przepis

*Sos: *na patelni na, której smaliśmy klopsiki podgrzewamy mąkę i masło. Gdy składniki zaczną wrzeć dodajemy do nich bulion i śmietanę cały czas mieszając. Wsypujemy na patelnię borówki. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym gotujemy jeszcze przez 3 minuty.

Wybrane dla Ciebie

Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy