Köttbullar. Mięsny przysmak prosto ze Szwecji
Köttbullar, czyli szwedzkie klopsiki, stanowią poważną konkurencję dla tradycyjnych mielonych kotletów. Podejrzewamy, że podawany z konfiturą z borówek i ziemniaczanym puree mięsny specjał może zagościć na polskich stołach na dłużej. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
*Klopsiki: *
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- jajko
- cebula
- pszenna bułka namoczona w mleku
- olej
- sól
- pieprz
- kolendra
*Sos: *
- 300 ml bulionu wołowego
- łyżka mąki
- łyżka śmietany
- łyżka masła
- pół szklanki borówek
*Klopsiki: *mielone mięso łączymy z zeszkloną na oleju cebulą, kolendrą, solą i pieprzem. Połowę mięsa odkładamy. Dodajemy do niej jajko, pszenną bułkę namoczoną w mleku i blendujemu. Następnie łączymy ją z odłożonym wcześniej mięsem. Z gotowej masy formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Gotowane klopsiki gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min. Odcedzamy je, po czym po 15 minutach smażymy na patelni.
*Sos: *na patelni na, której smaliśmy klopsiki podgrzewamy mąkę i masło. Gdy składniki zaczną wrzeć dodajemy do nich bulion i śmietanę cały czas mieszając. Wsypujemy na patelnię borówki. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym gotujemy jeszcze przez 3 minuty.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze