Kotlety jajeczne. Pamiętasz jeszcze ten smak?
W czasach PRL-u kotletami z jajek zajadali się wszyscy. Kiedy mięso było trudno dostępne, były one zamiennikiem tradycyjnego mięsnego kotleta. Dziś zapomnieliśmy o tej potrawie, a szkoda, bo jest naprawdę smaczna, a do tego prosta w przygotowaniu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 9 jajek
- ok 8 dkg bułki tarta do masy i dodatkowo do panierki
- 1 pęczek szczypiorku
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Przepis
- Ugotować na twardo 8 jajek i drobno pokroić. Następnie dodać do nich surowe jajko, bułkę tartą, posiekany szczypiorek i wyrobić masę.
- Całość doprawić solą i pieprzem.
- Uformować okrągłe kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl