Kombiwar lepszy niż piekarnik. Urządzenie, które odmieni twój jadłospis
Miłośnicy pieczonych potraw nie muszą ograniczać się jedynie do piekarnika. Smaczne potrawy przy użyciu minimalnej ilości tłuszczu można przygotować również w kombiwarze. Każde z tych urządzeń ma swoich zwolenników i przeciwników.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Poniżej znajdziesz kilka zalet kombiwarów, oraz przykłady zastosowań tego urządzenia. Jeśli szukasz przenośnego piekarnika, który spełni twoje oczekiwania, warto wypróbować nowe rozwiązania.
Liczy się powierzchnia
Największą zaletą piekarników jest ich wielkość. Typowy sprzęt ma wymiary sześcianu 60 x 60 x 60 cm. Umożliwia to przygotowanie sporych porcji potraw za jednym zamachem. Jeśli więc planujesz wystawną kolację w gronie rodziny lub znajomych, piekarnik będzie w sam raz. Nie bez znaczenia jest również możliwość pieczenia dań na kilku poziomach. W ten sposób przygotowując na przykład ciasto przy włączonym termoobiegu, możesz upiec dwie blachy na raz.
Kombiwar jest natomiast nieco większy od kuchenki mikrofalowej, jego pojemność to około 12 litrów. Należy pamiętać, że od wysokości naczynia trzeba odjąć lampę halogenową, której grubość wynosi do 10 cm. Problem wielkości można rozwiązać przy pomocy dodatkowego kołnierza, który może zwiększyć pojemność sprzętu do nawet 18 litrów. W ten sposób do szklanej misy bez problemu zmieścisz nawet całego kurczaka, a wydajność urządzenia nie ulegnie zmianie.
Oszczędność i wygoda
Pojemność kombiwarów może pozostawiać wiele do życzenia, ale jest ona również zaletą. Niewielkie urządzenie szybko się nagrzewa. Oznacza to, że w przeciwieństwie do piekarnika nie musisz czekać kilku lub kilkunastu minut, zanim włożysz do niego potrawę. Wystarczy włączyć i gotowe. Wbudowany termoobieg równomiernie rozprowadza ciepło po całej misie sprawiając, że jedzenie jest odpowiednio przypieczone. W dodatku cały czas możesz śledzić proces pieczenia bez uchylania pokrywy i utraty cennego ciepła.
Niektórym może się wydawać, że podgrzewanie żywności w kombiwarze zużywa mnóstwo prądu, ze względu na dużą lampę. Nic bardziej mylnego. Po nagrzaniu się do odpowiedniej temperatury lampa wyłącza się, a wbudowany termostat sygnalizuje, kiedy należy powinna włączyć się ponownie. W efekcie użycie tego urządzenia jest o wiele bardziej ekonomiczne niż nagrzewanie dużego piekarnika. To natomiast powinno skłonić użytkowników do przerzucenia się na zdrowsze, pieczone potrawy, które przygotujesz przy niewielkim zużyciu energii.
Wielofunkcyjny następca prodiża
Kombiwar nie służy wyłącznie do pieczenia. Dzięki wbudowanym nakładkom urządzenie sprawdzi się jako zamiennik piekarnika, prodiża, grilla czy mikrofalówki, łącząc w sobie najlepsze cechy wszystkich tych sprzętów. W kombiwarze możesz więc zarówno odgrzać posiłek, jak i upiec soczysty stek, ciasto a nawet ususzyć grzyby, warzywa czy owoce lub ugotować je na parze.
Możliwość przygotowywania smacznego, pieczonego posiłku bez uprzedniego nagrzewania i przy małym zużyciu prądu może zrewolucjonizować twoje podejście do gotowania. Smaczne, chrupiące potrawy z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom, a kombiwar znajdzie swoje miejsce w każdej, nawet najmniejszej kuchni.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.