Koktajle wiosenne
Jak dodać sobie energii na wiosnę? Zazwyczaj sięgamy po witaminy - biegniemy do apteki albo postanawiamy jeść więcej owoców. Nie jest to jednak łatwe, bo sezon na letnie owoce jeszcze się nie zaczął. Na szczęście w sklepach dostępne są mrożonki, które ? jak twierdzą dietetycy ? wcale nie są uboższe w witaminy niż świeże owoce. Zawsze można skorzystać też z cytrusów. Szukając więc sposobu na wzmocnienie i jednocześnie dbając o linię, można zafundować sobie domowy koktajl owocowy. Zamiast porcji witamin, mamy prawdziwą witaminową bombę.
Koktajle owocowe orzeźwiają i dodają energii. Świetnie sprawdzają się też w czasie upałów, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie jedzenie. Najlepiej oczywiście smakują lekko schłodzone. Co ważne – są wyjątkowo łatwe do przygotowania, więc zrobimy je błyskawicznie. Oto kilka przepisów:
KOKTAJL TRUSKAWKOWY
Składniki:
250 g truskawek
250 g jogurtu naturalnego
3/4 szklanki odtłuszczonego mleka
kilka liści mięty
Sposób przygotowania:
Miksujemy wszystkie składniki. Jeśli chcemy przygotować bardziej „lodowy” koktajl, użyjmy bardzo zmrożonych owoców. Jeśli ta mieszanka nie jest dla nas wystarczająco słodka, można dodać łyżkę miodu. Nie tylko jest zdrowszy niż cukier, ale też lepiej zmiksuje się z resztą składników. Deserowa wersja zakłada dodanie lodów np. śmietankowych lub waniliowych. Na koniec dekorujemy koktajl listkami mięty - orzeźwienie gwarantowane.
KOKTAJL BANANOWY
Składniki:
1 banan
szklanka mleka
1 łyżka miodu
szczypta cynamonu
posiekane orzechy włoskie (niepełna garść)
Sposób przygotowania:
Banana kroimy w plasterki, wrzucamy do blendera. Wlewamy filiżankę mleka. Wrzucamy orzechy i dodajemy łyżkę miodu oraz szczyptę cynamonu. Wszystko miksujemy. W przypadku, gdy koktajl jest za gesty, dolewamy jeszcze trochę mleka.
Ciekawą bazą może być sok, a właściwie mus jabłkowy. Potrzebne nam będą trzy owoce. Obieramy je ze skórki, kroimy w plasterki i wrzucamy do blendera.
Pozostałe składniki tej wersji koktajlu to:
1 banan
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki musli
3 jabłka
Do musu jabłkowego, dodajemy wszystkie powyższe składniki i miksujemy. To wyjątkowo pożywny koktajl śniadaniowy.
MIESZANKA WITAMINOWA
Składniki:
150 g truskawek
2 kiwi
1 banan
250 g jogurtu naturalnego
1-2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:
Owoce obieramy i miksujemy. Dolewamy jogurt, miód i ponownie wszystko dokładnie miksujemy.
MELONOWA NIESPODZIANKA
Składniki:
250 g melona
250 g jogurtu naturalnego
1 jabłko
pół garści posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Mieszamy wszystkie składniki w blenderze, na koniec do jednolitej masy dodajemy orzechy.
KOKTAJL WINOGRONOWY
Składniki:
250 g ciemnych winogron
1 banan
1/4 szklanki mleka
pół garści rodzynek
Sposób przygotowania:
Mieszamy w blenderze mleko z winogronami i bananem. Na koniec dodajemy rodzynki. Uwaga! Do koktajlu nie nadają się owoce z twardą skórą, ponieważ nie zmiksują się dobrze.
KOKTAJL Z MANGO i ANANASA
Składniki:
1 mango
pół średniej wielkości ananasa
250 ml mleczka kokosowego
sok z 1 limonki
1-2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Ananasa i mango obieramy, kroimy i wrzucamy do blendera. Dodajemy zimne mleczko kokosowe, świeżo wyciśnięty sok z limonki i miód. Wszystko miksujemy.
Do przygotowania każdego rodzaju koktajlu wystarczy blender i odrobina fantazji. Można pomieszać różne owoce – świeże lub kupić mrożoną mieszankę. Rzadko się zdarza, że owoce ze sobą nie współgrają. Mleko i jogurt łagodzą smak, jeśli natomiast zdecydujemy się wykorzystać kefir, napój będzie jeszcze bardziej orzeźwiający. Kefir jednak znacznie lepiej sprawdza się w przypadku owoców leśnych.
Koktajle można też urozmaicać owocami suszonymi. Słodkie figi lub śliwki znakomicie zastąpią miód i cukier. Nie bójmy się więc ich dodać, jeśli lubimy nieco mniej cierpkie napoje.
Izabela O'Sullivan/mmch