Kluseczki chrzanowe

Kluseczki chrzanowe to fantastyczny pomysł na wykorzystanie chrzanu w niebanalny, a jednocześnie naprawdę smaczny sposób. Te delikatne, lekko sprężyste kluseczki są doskonałym dodatkiem do rozmaitych zup (nie tylko tych kremowych, ale np. do aromatycznego rosołu, zamiast tradycyjnego makaronu). Cudownie smakują również z gęstymi i esencjonalnymi sosami szczególnie, jeśli są one wzbogacone dodatkiem świeżych ziół.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Kluseczki chrzanowe to fantastyczny pomysł na wykorzystanie chrzanu w niebanalny, a jednocześnie naprawdę smaczny sposób. Te delikatne, lekko sprężyste kluseczki są doskonałym dodatkiem do rozmaitych zup (nie tylko tych kremowych, ale np. do aromatycznego rosołu, zamiast tradycyjnego makaronu)
. Cudownie smakują również z gęstymi i esencjonalnymi sosami szczególnie, jeśli są one wzbogacone dodatkiem świeżych ziół.

Składniki na kluseczki chrzanowe (ok. 20-30 sztuk):

150 ml mleka
50 g masła
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
100 g kaszy manny
100 g chrzanu
1 jajko

Mleko, masło, sól oraz pieprz podgrzej. Dodaj do niego kaszę manną i chrzan. Podgrzewaj cały czas mieszając do czasu, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Odstaw ją do ostygnięcia. Następnie dodaj do niej jajko i zamieszaj całość do połączenia się składników. Z masy uformuj kluseczki. Ułóż je w naczyniu do gotowania na parze. Gotuj przez około 30 minut do czasu, aż kluseczki będą sprężyste.

Sugestie autorki: do formowania kluseczek przyda się zwilżyć dłonie w wodzie lub natłuścić je np. olejem lub masłem kokosowym. Powierzchnię naczynia do gotowania na parze polecam natłuścić, aby kluseczki do niej nie przywarły podczas gotowania.

Więcej przepisów autorki na: www.justmydelicious.com POLECAMY RÓWNIEŻ:[

Obraz

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu