Trwa ładowanie...

Kluseczki chrzanowe

Kluseczki chrzanowe to fantastyczny pomysł na wykorzystanie chrzanu w niebanalny, a jednocześnie naprawdę smaczny sposób. Te delikatne, lekko sprężyste kluseczki są doskonałym dodatkiem do rozmaitych zup (nie tylko tych kremowych, ale np. do aromatycznego rosołu, zamiast tradycyjnego makaronu). Cudownie smakują również z gęstymi i esencjonalnymi sosami szczególnie, jeśli są one wzbogacone dodatkiem świeżych ziół.

Kluseczki chrzanoweŹródło: www.justmydelicious.com
d45ayx3
d45ayx3

Kluseczki chrzanowe to fantastyczny pomysł na wykorzystanie chrzanu w niebanalny, a jednocześnie naprawdę smaczny sposób. Te delikatne, lekko sprężyste kluseczki są doskonałym dodatkiem do rozmaitych zup (nie tylko tych kremowych, ale np. do aromatycznego rosołu, zamiast tradycyjnego makaronu)
. Cudownie smakują również z gęstymi i esencjonalnymi sosami szczególnie, jeśli są one wzbogacone dodatkiem świeżych ziół.

Składniki na kluseczki chrzanowe (ok. 20-30 sztuk):

150 ml mleka
50 g masła
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
100 g kaszy manny
100 g chrzanu
1 jajko

Mleko, masło, sól oraz pieprz podgrzej. Dodaj do niego kaszę manną i chrzan. Podgrzewaj cały czas mieszając do czasu, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Odstaw ją do ostygnięcia. Następnie dodaj do niej jajko i zamieszaj całość do połączenia się składników. Z masy uformuj kluseczki. Ułóż je w naczyniu do gotowania na parze. Gotuj przez około 30 minut do czasu, aż kluseczki będą sprężyste.

Sugestie autorki: do formowania kluseczek przyda się zwilżyć dłonie w wodzie lub natłuścić je np. olejem lub masłem kokosowym. Powierzchnię naczynia do gotowania na parze polecam natłuścić, aby kluseczki do niej nie przywarły podczas gotowania.

d45ayx3

Więcej przepisów autorki na: www.justmydelicious.com POLECAMY RÓWNIEŻ:[

d45ayx3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45ayx3
Więcej tematów