Klopsiki z jabłkami
Gdy znudziły się zwykłe kotlety mielone, dobrym pomysłem będzie przygotowanie mięsnej propozycji z jabłkami. Taki obiad poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious". Blogerka podkreśla, że dodatek owoców nadaje klopsikom soczystości i delikatnie owocowego posmaku, który doskonale współgra z mięsem.
Gdy znudziły się zwykłe kotlety mielone, dobrym pomysłem będzie przygotowanie mięsnej propozycji z jabłkami. Taki obiad poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious". Blogerka podkreśla, że dodatek owoców nadaje klopsikom soczystości i delikatnie owocowego posmaku, który doskonale współgra z mięsem.
Składniki na klopsiki z jabłkami (około 20 sztuk):
350 g mięsa mielonego
2 jabłka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól morska do smaku
pieprz czarny do smaku
1 łyżeczka oliwy
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Mięso połącz z owocami oraz pozostałymi składnikami. Z masy formuj w dłoniach kulki. Klopsiki smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem z każdej strony do czasu, aż będą delikatnie chrupiące z zewnątrz i złociste.
Sugestie: aby klopsiki miały mniej kalorii najlepiej wybierz chude mięso, np. z indyka. Klopsiki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut.
Więcej przepisów autorki na: www.justmydelicious.com