Kimchi z podagrycznika

Młodziutkie listki podagrycznika przypominają smakiem seler naciowy z intensywnym ziołowym aromatem. W miarę wzrostu ich smak staje się coraz intensywniejszy. Z tego powodu warto pielić podagrycznik, gdy tylko pojawią się pierwsze pędy o delikatnych, niemal przeźroczystych listkach.

Kimchi z podagrycznikaKimchi z podagrycznika
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ok. 300 g liści podagrycznika
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru
  • ¾ szklanki wody
  • 3 łyżki suszonej papryki w płatkach (najlepiej koreańskiej gochugaru) lub 2 łyżki słodkiej papryki i 1 łyżka ostrej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • ½ łyżeczki soli

Przepis

  • Zagotować wodę z mąką ryżową i cukrem – powstanie kleik. Odstawić do wystudzenia.
  • Czosnek zmiażdżyć, imbir zetrzeć i dodać z pozostałymi składnikami do kleiku (oprócz liści) i dokładnie wymieszać. Liście podagrycznika natrzeć dokładnie kleikiem.
  • Należy pamiętać o założeniu rękawiczek: ostra papryka może podrażnić dłonie. Posmarowane liście włożyć do słoja i odstawić w ciepłe miejsce na dwa dni, a potem przełożyć do lodówki.

Wybrane dla Ciebie

Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją