Kimchi z kapusty pekińskiej

Kimchi to koreańskie określenie fermentowanych warzyw. Zwykle są one pikantne, ale nie zawsze, bo istnieje nieskończona liczba odmian tej potrawy. Większość Koreańczyków je kimchi do każdego posiłku. Istnieje zwyczaj, zgodnie z którym każdej jesieni pracodawcy nagradzają pracowników tak zwaną premią na kimchi, by ci mogli kupić składniki i przygotować zapas na cały rok. Kimchi z kapusty pekińskiej to podstawowa odmiana tej potrawy. Nie bój się eksperymentować, dodając własne warzywa i modyfikując proporcje. Poniżej składniki na litrowy słój z kimchi. Czas fermentacji: od 3 dni do kilku tygodni lub miesięcy.

Kimchi z kapusty pekińskiejKimchi z kapusty pekińskiej
oprac. Magdalena Pomorska

Składniki

  • 6 łyżek soli morskiej
  • 1 kg kapusty pekińskiej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 2-4 łyżki mielonej papryki chilli
  • 1 dymka, cebula lub por, ewentualnie kilka szalotek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżo startego korzenia imbiru

Przepis

Grubo pokrój kapustę i włóż ją do miski lub garnka wraz z innymi warzywami, ale bez przypraw. Przygotuj mocną solankę. Dobrze wymieszaj, aby sól całkowicie się rozpuściła. Solanka powinna mieć mocno słony, przypominający wodę morską smak.
Zalej warzywa solanką. Kilkakrotnie, mocno dociśnij warzywa rękami, aby zanurzyć składniki w płynie. Jeżeli wydaje ci się, że solanki jest za mało, nie martw się, sól wyciągnie sok z warzyw i płyn całkowicie je zakryje. Przykryj warzywa talerzem i połóż na nim ciężki przedmiot, aby warzywa znalazły się całkowicie pod powierzchnią solanki. Zostaw słoik na kilka godzin lub całą noc. Przygotuj pastę. To ona nadaje kimchi charakterystyczny czerwoną barwę i odpowiednią konsystencję. W małym rondlu zmieszaj mąkę ryżową z zimną wodą (wystarczy pół szklanki). Wymieszaj dokładnie, aż do rozpuszczenia mąki. Powoli podgrzewaj, cały czas mieszając. Trzymaj na ogniu, aż płyn osiągnie konsystencję kleistej pasty, ale zachowa płynną postać. Gdy pasta ostygnie, zmieszaj ją ze sproszkowanym chili. Powinieneś otrzymać jaskrawo czerwoną pastę. Teraz możesz dodać do niej resztę przypraw – zetrzyj imbir, posiekaj czosnek, cebulę i papryczkę i zmieszaj wszystko ze sobą. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę sosu rybnego lub sojowego. Osusz warzywa. Wyciśnij je lekko, by wydobyć z nich wodę. Pierwsze solenie wyciąga wodę z warzyw, więc nie wchłaniają jej wówczas tak wiele. Jeżeli nie czujesz jej po skosztowaniu warzyw, dodaj 1-2 łyżeczki soli do pasty z przyprawami. Natomiast jeśli okaże się, że warzywa są zbyt słone, możesz je jeszcze opłukać. Zmieszaj warzywa z pastą z przyprawami, a następnie włóż do czystego słoika. Tak jak poprzednio ułóż warzywa, ciasno dociskając do dna, tak aby pasta i płyn całkowicie je zakryły. Napełnij słoik niemal po brzeg, zostawiając jednak nieco miejsca na pęcznienie. Fermentuj w widocznym miejscu na kuchennym blacie. Przez pierwszych kilka dni codziennie uwalniaj ciśnienie. Po kilku dniach spróbuj smaku kimchi. Gdy uznasz, że jest odpowiedni. Przełóż naczynie do lodówki. Jeśli masz w domu piwnicę lub inne chłodne pomieszczenie, możesz fermentować wolniej i znacznie dłużej.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇