Kimchi z kapusty pekińskiej

Kimchi to koreańskie określenie fermentowanych warzyw. Zwykle są one pikantne, ale nie zawsze, bo istnieje nieskończona liczba odmian tej potrawy. Większość Koreańczyków je kimchi do każdego posiłku. Istnieje zwyczaj, zgodnie z którym każdej jesieni pracodawcy nagradzają pracowników tak zwaną premią na kimchi, by ci mogli kupić składniki i przygotować zapas na cały rok. Kimchi z kapusty pekińskiej to podstawowa odmiana tej potrawy. Nie bój się eksperymentować, dodając własne warzywa i modyfikując proporcje. Poniżej składniki na litrowy słój z kimchi. Czas fermentacji: od 3 dni do kilku tygodni lub miesięcy.

Kimchi z kapusty pekińskiejKimchi z kapusty pekińskiej
oprac. Magdalena Pomorska

Składniki

  • 6 łyżek soli morskiej
  • 1 kg kapusty pekińskiej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 2-4 łyżki mielonej papryki chilli
  • 1 dymka, cebula lub por, ewentualnie kilka szalotek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżo startego korzenia imbiru

Przepis

Grubo pokrój kapustę i włóż ją do miski lub garnka wraz z innymi warzywami, ale bez przypraw. Przygotuj mocną solankę. Dobrze wymieszaj, aby sól całkowicie się rozpuściła. Solanka powinna mieć mocno słony, przypominający wodę morską smak.
Zalej warzywa solanką. Kilkakrotnie, mocno dociśnij warzywa rękami, aby zanurzyć składniki w płynie. Jeżeli wydaje ci się, że solanki jest za mało, nie martw się, sól wyciągnie sok z warzyw i płyn całkowicie je zakryje. Przykryj warzywa talerzem i połóż na nim ciężki przedmiot, aby warzywa znalazły się całkowicie pod powierzchnią solanki. Zostaw słoik na kilka godzin lub całą noc. Przygotuj pastę. To ona nadaje kimchi charakterystyczny czerwoną barwę i odpowiednią konsystencję. W małym rondlu zmieszaj mąkę ryżową z zimną wodą (wystarczy pół szklanki). Wymieszaj dokładnie, aż do rozpuszczenia mąki. Powoli podgrzewaj, cały czas mieszając. Trzymaj na ogniu, aż płyn osiągnie konsystencję kleistej pasty, ale zachowa płynną postać. Gdy pasta ostygnie, zmieszaj ją ze sproszkowanym chili. Powinieneś otrzymać jaskrawo czerwoną pastę. Teraz możesz dodać do niej resztę przypraw – zetrzyj imbir, posiekaj czosnek, cebulę i papryczkę i zmieszaj wszystko ze sobą. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę sosu rybnego lub sojowego. Osusz warzywa. Wyciśnij je lekko, by wydobyć z nich wodę. Pierwsze solenie wyciąga wodę z warzyw, więc nie wchłaniają jej wówczas tak wiele. Jeżeli nie czujesz jej po skosztowaniu warzyw, dodaj 1-2 łyżeczki soli do pasty z przyprawami. Natomiast jeśli okaże się, że warzywa są zbyt słone, możesz je jeszcze opłukać. Zmieszaj warzywa z pastą z przyprawami, a następnie włóż do czystego słoika. Tak jak poprzednio ułóż warzywa, ciasno dociskając do dna, tak aby pasta i płyn całkowicie je zakryły. Napełnij słoik niemal po brzeg, zostawiając jednak nieco miejsca na pęcznienie. Fermentuj w widocznym miejscu na kuchennym blacie. Przez pierwszych kilka dni codziennie uwalniaj ciśnienie. Po kilku dniach spróbuj smaku kimchi. Gdy uznasz, że jest odpowiedni. Przełóż naczynie do lodówki. Jeśli masz w domu piwnicę lub inne chłodne pomieszczenie, możesz fermentować wolniej i znacznie dłużej.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce