Trwa ładowanie...
d2sjkk4
15-04-2008 07:57

Keks ze śliwkami

Przepis

Keks kojarzy nam się z bakaliami i suszonymi owocami. Tym razem mamy jednak inny pomysł na to świąteczne ciasto. Do środka włożyliśmy solidną porcję dojrzałych śliwek. Wyszło pysznie!

d2sjkk4
3.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 350 g dojrzałych śliwek bez pestek
  • 3 łyżki masła
  • 160 g mąki
  • 3 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • kilka kropel olejku migdałowego
Przepis

Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C. Śliwki dzielimy na pół, usuwamy pestki i przesmażamy na maśle, aż wydzieli się różowy sok, ale śliwki jeszcze nie zaczną się rozpadać. Posypujemy cynamonem, mieszamy delikatnie i zostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy jajka z cukrem. Stopniowo dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dolewamy stopione i przestudzone masło. Mieszamy powoli, aż składniki się połączą. Dodajemy śliwki, mieszamy i wlewamy do przygotowanej formy. Pieczemy około 45 minut.

Przepis dodał użytkownik julia313

Keks ze śliwkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

d2sjkk4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2sjkk4
d2sjkk4
d2sjkk4
d2sjkk4
Więcej tematów
d2sjkk4