Trwa ładowanie...
d1d2f8s
d1d2f8s

Keks ze śliwkami

Przepis

Keks kojarzy nam się z bakaliami i suszonymi owocami. Tym razem mamy jednak inny pomysł na to świąteczne ciasto. Do środka włożyliśmy solidną porcję dojrzałych śliwek. Wyszło pysznie!

3.5
(4 głosy)
Oceń:
d1d2f8s
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Keks ze śliwkami
123RF
Keks ze śliwkami
Składniki
  • 350 g dojrzałych śliwek bez pestek
  • 3 łyżki masła
  • 160 g mąki
  • 3 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • kilka kropel olejku migdałowego
Przepis

Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C. Śliwki dzielimy na pół, usuwamy pestki i przesmażamy na maśle, aż wydzieli się różowy sok, ale śliwki jeszcze nie zaczną się rozpadać. Posypujemy cynamonem, mieszamy delikatnie i zostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy jajka z cukrem. Stopniowo dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dolewamy stopione i przestudzone masło. Mieszamy powoli, aż składniki się połączą. Dodajemy śliwki, mieszamy i wlewamy do przygotowanej formy. Pieczemy około 45 minut.

Przepis dodał użytkownik julia313

Keks ze śliwkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1d2f8s

Podziel się opinią

Share
d1d2f8s
d1d2f8s

d1d2f8s
d1d2f8s
d1d2f8s