Keks ze śliwkami
Keks kojarzy nam się z bakaliami i suszonymi owocami. Tym razem mamy jednak inny pomysł na to świąteczne ciasto. Do środka włożyliśmy solidną porcję dojrzałych śliwek. Wyszło pysznie!
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C. Śliwki dzielimy na pół, usuwamy pestki i przesmażamy na maśle, aż wydzieli się różowy sok, ale śliwki jeszcze nie zaczną się rozpadać. Posypujemy cynamonem, mieszamy delikatnie i zostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy jajka z cukrem. Stopniowo dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dolewamy stopione i przestudzone masło. Mieszamy powoli, aż składniki się połączą. Dodajemy śliwki, mieszamy i wlewamy do przygotowanej formy. Pieczemy około 45 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl