Keks świąteczny
Keks to jedno z tych ciast, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Puszysty, pachnący, miękki, ciężki od bakalii. Zaletą keksu jest to, że dość długo zachowuje świeżość, można więc upiec go kilka dni wcześniej, a potem zawinąć w lnianą ściereczkę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Do przybrania:
- dżem wiśniowy lub morelowy
- bakalie
- bułka tarta do posypania formy
Pokrojone bakalie moczyć w rumie przez parę godzin. Margarynę z cukrem i szczyptą soli utrzeć na puszystą masę i nadal ucierając, połączyć z wbijanymi kolejno żółtkami. Mąkę przesiać i jednym ruchem wsypać do masy. Dokładnie ucierać(najlepiej mikserem), aż ciasto będzie puszyste i jednolite. Dodać bakalie oprószone mąką, rum, proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem. Do przygotowanej formy keksowej włożyć ciasto (powinno sięgać do 3/4 wysokości). Piec 45-50 minut w temp. 180-200 stopni. Wyjąć ciasto z formy, posmarować podgrzanym dżemem, przybrać bakaliami.
Przepis dodał użytkownik karolinasialkowska
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze