Karp z rodzynkami
Jakiej ryby nie może zabraknąć na wigilijnym stole? oczywiście karpia. Najczęściej podajemy go w galarecie lub smażymy w panierce. Warto jednak pokusić się o przygotowanie karpia nieco inaczej. Proponujemy rybę duszoną na maśle z dodatkiem rodzynek. Palce lizać!
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Karpia oczyścić i zrobić kilka nacięć od grzbietu w dół z dwóch stron. Posolić i powkładać w nacięcia rodzynki. Resztę rodzynek włożyć do środka ryby. Polać sokiem z cytryny. Rozgrzać oliwę i masło. Dusić rybę na małym ogniu od czasu do czasu polewając ją tłuszczem. Gdy jedna strona karpia będzie miękka, ostrożnie przewrócić na drugą stronę.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl