Karp pieczony w białym winie
Trudno sobie wyobrazić wigilijny stół bez karpia. Najczęściej go przygotowujemy w panierce lub w galarecie. Warto jednak przełamać klasykę i pokusić się o upieczenie ryby w białym winie. Nie pożałujecie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Czosnek obierz, posiekaj, wymieszaj z szałwią, majerankiem i pieprzem. Dodaj drobno posiekane cebule.
- Tą mieszaniną natrzyj oprawionego i pokrojonego w dzwonka karpia. Ułóż dzwonka jedno na drugim, zalej winem, przykryj naczynie i pozostaw je w chłodnym miejscu na 1-2 godziny.
- Następnie ułóż rybę na żaroodpornym półmisku lub w brytfannie, skrop połową masła i winem z marynaty, piecz w temperaturze 180 st. C, aż się lekko przyrumieni.
- Rybę wyjmij, posyp bułką tartą i skrop pozostałym masłem.
- Ponownie włóż do piekarnika i piecz, aż bułka i masło nabiorą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl