Karp pieczony w białym winie
Trudno sobie wyobrazić wigilijny stół bez karpia. Najczęściej go przygotowujemy w panierce lub w galarecie. Warto jednak przełamać klasykę i pokusić się o upieczenie ryby w białym winie. Nie pożałujecie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Wigilia
 - Kategoria przepisów: Dania rybne
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
Przepis
- Czosnek obierz, posiekaj, wymieszaj z szałwią, majerankiem i pieprzem. Dodaj drobno posiekane cebule.
 - Tą mieszaniną natrzyj oprawionego i pokrojonego w dzwonka karpia. Ułóż dzwonka jedno na drugim, zalej winem, przykryj naczynie i pozostaw je w chłodnym miejscu na 1-2 godziny.
 - Następnie ułóż rybę na żaroodpornym półmisku lub w brytfannie, skrop połową masła i winem z marynaty, piecz w temperaturze 180 st. C, aż się lekko przyrumieni.
 - Rybę wyjmij, posyp bułką tartą i skrop pozostałym masłem.
 - Ponownie włóż do piekarnika i piecz, aż bułka i masło nabiorą.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl