Karkówka z piekarnika
Karkówka pieczona to pomysł na smaczny obiad. Przygotowanie dania nie jest skomplikowane. Karczek wyjdzie pyszny i soczysty.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Karkówkę umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Obrałam czosnek pokroiłam go w słupki. W mięsku porobiłam dziurki nożem i w te otwory powkładałam czosnek. Potem w miseczce zrobiłam z oliwy i przypraw taką papkę. Następnie tą papkę wtarłam porządnie w karkówkę,związałam nićmi, zawinęłam w złotko i wstawiłam do lodówki na 2 dni. Po tym czasie ja wyjęłam przełożyłam do naczynia żaroodpornego (na spód dałam 1 łyżkę oleju,rozsmarowałam). Rozgrzałam piekarnik do 180 st. C i piekłam karkówkę na środkowej półce bez przykrycia 1 godzinę, od czasu do czasu przekręcając ją. Po godzinie włączyłam termoobieg i podpiekałam ją jeszcze 15 minut.
Przepis dodał użytkownik evita0007
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze